Video

Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Με τη συμφωνία πήραμε “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, για μια ακόμη φορά ζήτησε από τον λαό του να πράξει το σωστό και να πει το “ναι” στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή τη φορά, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, μίλησε ότι με τη  συμφωνία που κατάφερε η χώρα του, η  «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα κατοχυρώνονται και επίσημα.

Η ανησυχία του Ζόραν Ζάεφ για τα Βαλκάνια

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια και ιδίως βόρεια της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ακόμη ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο κ. Ζάεφ στην ομιλία του τόνισε ότι «στο παρελθόν η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν δυναμική, επαναστατική αλλά και εκρηκτική. Βλέπουμε πάλι πως είναι εκρηκτική η κατάσταση. Ολοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ και συνέχισε:

«Ως πρόεδρος της κυβέρνησης και έχοντας όλες τις πληροφορίες είμαι ανήσυχος για τη χώρα και έχω κάθε λόγο να είμαι ανήσυχος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η χώρα είναι ασφαλής».

H ομιλία του Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο:

Στο μεταξύ για το επικείμενο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ αλλά για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Στην ομιλία του ο Ζ. Ζάεφ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

O Zόραν Ζάεφ

Στην σχετική του ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρεται στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ μετά από δυο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα, λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.