Κόσμος

Ευρωκοινοβούλιο: Έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατάργηση βίζας πολιτών του Κοσσυφοπεδίου

Με σημερινό ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της απόφασης, να καταργηθεί η υποχρεωτική βίζα και απαιτητική θεώρηση διαβατηρίων για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που εισέρχονται στην ΕΕ.

Με σημερινό ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της απόφασης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών να αρχίσουν συζητήσεις με το Συμβούλιο Υπουργών ώστε να καταργηθεί η υποχρεωτική βίζα και απαιτητική θεώρηση διαβατηρίων για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που εισέρχονται στην ΕΕ και να αντικατασταθεί με βιομετρικό διαβατήριο.

Εάν εγκριθεί η πρόταση από το Συμβούλιο (σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται πλέον ομοφωνία για την απαλλαγή των θεωρήσεων, αλλά «ειδική πλειοψηφία» 55% των κρατών μελών, που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ), οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα είναι σε θέση να διαθέτουν ένα βιομετρικό διαβατήριο, για επιχειρηματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς σκοπούς.

Η άρση των απαιτήσεων θεώρησης θα ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ (εκτός από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο) και τις χώρες που συνδέονται με τον χώρο Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) για διαμονή που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Η πρόταση για πρόσβαση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ δίχως θεώρηση διαβατηρίων (βίζα) είχε εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών τον Σεπτέμβριο του 2016, εν αναμονή της εκπλήρωσης όλων των απαιτούμενων, συνολικά 95, κριτηρίων, που είχαν οριστεί το 2012.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι το Κοσσυφοπέδιο πληροί πλέον τις απαιτήσεις, όπως: θετική πορεία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, τυποποιημένες σχέσεις με τη Σερβία και κυρίως επικύρωση της συμφωνίας με το Μαυροβούνιο ως προς την οριοθέτηση των συνόρων που έλαβε χώρα στις 21 Μαρτίου 2018.

Σημειώνεται, ότι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου είναι οι μόνοι των Βαλκανίων οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην ΕΕ χωρίς θεώρηση διαβατηρίου, καθώς πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Ισπανία, Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρος και Σλοβακία) δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.