Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.
Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά την “τιμωρεί” κατά κάποιο τρόπο για την επίμονη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων της ΕΕ.
Έτσι, με ψήφους 448 υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος.
H πρόταση θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ. Σημειώνεται πως η Ουγγαρία θα είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ μετά την Πολωνία στην οποία εφαρμόζεται η συγκεκριμένη διάταξη.
Παρόλο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι ο λαός του και η χώρα τιμωρούνται για την αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει, στην πραγματικότητα οι αιτίες των κυρώσεων προς τη χώρα του αφορούν ελάχιστα στο ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ αντίθετα εστιάζουν σε μια σειρά παραβιάσεων των θεμελιωδών αξίων της ΕΕ.
-
Τι είναι το άρθρο 7
Το άρθρο 7 της συνθήκης της Λισαβόνας επί της ουσίας είναι ένας μηχανισμός επιβολής κυρώσεων σε χώρα μέλος της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και το προσωρινό πάγωμα στο δικαίωμα ψήφου.
Το άρθρο ενεργοποιείται σε περιπτώσεις που μία χώρα μέλος παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές δικαίου.
Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, η Ολλανδία στο υπόμνημα που έχει συνταχθεί κατηγορεί την πολιτική ηγεσία της χώρας πως παραβιάζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της και κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στην δικαιοσύνη.