ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Σήμερα, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου θα «χτυπήσει» το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς και θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός.
Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή αναμένεται να αρχίσει με τα βιβλία έτοιμα και με λιγότερα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού σε πρώτη φάση, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, προσελήφθησαν 19.480.
Πρώτη μέρα στο σχολείο: Συμβουλές προς τους γονείς
Ότι τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται την πρώτη μέρα στο σχολείο είναι κάτι που πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο.
Σίγουρα δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή που αν την ακολουθήσουμε τα παιδιά θα δεχτούν το σχολείο καλύτερα.
Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και κάποια άλλα που μπορούμε να αποφύγουμε για να διευκολύνουμε λίγο την πρώτη τους μέρα.
Για παράδειγμα καλό θα ήταν να μην περιμένουμε να ανοίξουν τα σχολεία για να δει το παιδί το νέο του “σπίτι”. Θα είναι ένα μεγάλο σοκ για αυτό. Επίσης μπορεί να είχε κάτι τελείως διαφορετικό στο μυαλό του και να απογοητευτεί.
Για αυτό καλό θα ήταν να πάμε μια βόλτα από το σχολείο λίγες μέρες πριν, ώστε το παιδί να δει τον χώρο έστω κι από έξω και να εξοικειωθεί κάπως με το νέο του περιβάλλον.
Κάτι άλλο που συνιστούν οι περισσότεροι παιδοψυχολόγοι είναι να είμαστε προσεκτικοί για να μην μεταδώσουμε στα παιδιά μας το δικό μας άγχος για εκείνη τη μέρα.
Σίγουρα θα είμαστε αγχωμένοι, αλλά δεν χρειάζεται να το βροντοφωνάξουμε κιόλας.
Επίσης θα πρέπει με κάποιο τρόπο να “διαφημίσουμε” το σχολείο στο παιδί μας. Όπως πολύ καλά ξέρουμε, όλα στη ζωή είναι θέμα (καλού) μάρκετινγκ.
Μπορούμε για παράδειγμα να του πούμε ότι εκεί θα κάνει καινούργιους φίλους, θα μάθει καινούργια πράγματα, όπως να γράφει και να διαβάζει, θα πηγαίνει εκδρομές και περιπάτους και τόσα άλλα…
Πρώτη μέρα στο σχολείο: Τι κάνουμε όταν φτάσουμε
Τι πρέπει να κάνουμε, όμως, αφού φτάσουμε με το καλό στο σχολείο;
Μόλις φτάσουμε στο σχολείο χαιρετάμε το παιδί μας φυσιολογικά, με μια αγκαλιά, χωρίς κλάματα και μελοδραματισμούς.
Διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να του δημιουργήσουμε ανασφάλεια γεγονός που ενδέχεται να χειροτερέψει τα πράγματα.
Επίσης καλό είναι να μην το κρατάμε συνεχώς, αλλά να το αφήσουμε ελεύθερο να γνωριστεί τόσο με τον χώρο, όσο και με τα υπόλοιπα παιδιά.
Έτσι κι αλλιώς, από ’δω και στο εξής θα περνάει ένα μεγάλο μέρος της μέρας του εκεί.
Και εννοείται πως δεν μένουμε στο σχολείο περισσότερη ώρα από αυτήν που θα μας υποδείξει ο δάσκαλος ή ο νηπιαγωγός.
Προσπαθήστε να τηρήσετε αυτές τις μικρές συμβουλές και όλα θα πάνε καλά.
Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πρώτες ημέρες για το παιδί
Σύμφωνα με την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Ίλια Θεοτοκά καλό είναι να επιτρέψτε στα παιδιά να φορέσουν αυτό που θέλουν τις πρώτες μέρες. Ένα αγαπημένο μπλουζάκι, κάτι που αγόρασαν στις διακοπές, ένα αγαπημένο ρολόι κ.λπ.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χαμογελάνε αν κάποιο παιδί τους χαμογελάσει. Να ψάξουν για γνωστά πρόσωπα, να χαιρετήσουν τα παιδιά που ξέρουν και τα παιδιά που δεν ξέρουν. Είναι μια ευκαιρία να κάνουν νέους φίλους. Ενθαρρύνετε επίσης να ρωτάνε ό,τι απορίες έχουν.
Συνοδέψτε το την πρώτη μέρα και βοηθήστε το να γνωρίσει τη δασκάλα και κάποια παιδιά. Έτσι θα αποκτήσει γρήγορα μερικά πρόσωπα αναφοράς για να νιώσει ασφαλές.
«Έρευνες δείχνουν ότι η σχέση με τον/την εκπαιδευτικό και οι κοινωνικές σχέσεις των παιδιών είναι από τους πιο σημαντικούς δείκτες σχολικής προσαρμογής.
Ακόμα και να υπάρχουν δυσκολίες στη δική σας σχέση με τον/την εκπαιδευτικό προστατέψτε το ρόλο της/του στο παιδί ώστε να νιώθει ασφαλές», τονίζει η κ. Παναγιωτοπούλου.