Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανακάλεσε σήμερα τις μνήμες του καταστροφικού πολέμου μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν.
Με αυτό τον τρόπο καλεί το έθνος σε ενότητα απέναντι στις οικονομικές δυσκολίες και τις αμερικανικές πιέσεις.
«Σήμερα, η κυβέρνηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Είναι ένας πόλεμος οικονομικός, ψυχολογικός και προπαγάνδας», τόνισε ο Ροχανί, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
«Βιώσαμε καλές και κακές ημέρες κατά τη διάρκεια της ‘Ιερής Άμυνας’», δήλωσε, επικαλούμενος την επίσημη ιρανική ονομασία του πολέμου με το Ιράκ (1980-88), που είχε ως αποτέλεσμα ένα εκατ. απώλειες και στις δύο χώρες.
«Όμως το έθνος μας ουδέποτε κατέβασε τα χέρια. Ούτε και σήμερα, το έθνος μας δεν πρόκειται να γονατίσει απέναντι στη νέα ομάδα του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε.
Το Ιράν διάγει δύσκολες ημέρες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του όπλα, που ήρε τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον του.
Μολονότι οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να τηρούν την ιστορική συμφωνία, οι αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν σοβαρά την ιρανική οικονομία.
Οι τιμές εξακολουθούν να εκτινάσσονται και οι ελλείψεις πολλαπλασιάζονται, ενώ το ιρανικό ριάλι έχει υποτιμηθεί κατά 70% έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα έτος.
Ο Ροχανί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις στο Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή «καθημερινά» ζητούν διαπραγματεύσεις.
«Τι θα πρέπει να πιστεύσουμε; Τα μηνύματά σας, ή τις σκληρές πράξεις σας; Εάν όπως λέτε θέλετε το καλό των Ιρανών, γιατί τότε ασκείται πιέσεις εναντίον τους;», αναρωτήθηκε ο Ιρανός πρόεδρος.
Ο ίδιος κάλεσε σε εθνική ενότητα τη στιγμή νοιώθει την πίεση τόσο από την πλευρά των μεταρρυθμιστών στη χώρα, αλλά και από την πλευρά των συντηρητικών, οι οποίοι του ασκούν κριτική για την οικονομική κρίση.
«Δεν μπορούμε να πολεμούμε ταυτόχρονα την Αμερικήν, την Αριστερά και τη Δεξιά.
Δεν μπορούμε να δίνουμε μάχη σε τρία μέτωπα», τόνισε ο Ροχανί, που ωστόσο παραδέχθηκε τα οικονομικά προβλήματα.
«Εντούτοις, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους στόχους εξαιτίας παροδικών δυσκολιών.
Θυμηθείτε τον καιρό του πολέμου, τα δεινά που όμως στο τέλος μας οδήγησαν στη νίκη», ήταν η κορωνίδα του μηνύματος του Ροχανί, στο πλαίσιο της επετείου της δολοφονίας του δεύτερου προέδρου του Ιράν Μοχαμέντ Αλί Ρατζάι, τον Αύγουστο του 1981, που είχε αποδοθεί στο κίνημα των Μουτζαχεντίν του Λαού (ΜΕΚ), που αντετίθεντο στο ιρανικό καθεστώς.