Η πλατεία Ανεξαρτησίας είναι η κεντρική πλατεία του Κιέβου, πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Είναι μια από τις κύριες πλατείες της πόλης, στην οδό Χρεσάτικ στο Σεβτσένκο Ραιόν. Η πλατεία έχει υπάρξει γνωστή με πολλά διαφορετικά ονόματά, αλλά καλείται συχνά ως πλατεία Μαϊντάν.
Η πλατεία πήρε το σημερινό της όνομα το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Η πύλη Πετσέρσκι κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα κοντά στην πλατεία, η οποία τότε ήταν άδειος χώρος. Η πύλη καταστράφηκε το 1833.
Ο κενός χώρος συνέχισε να υπάρχει και όταν η πόλη γνώρισε γρήγορη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και χρησιμοποιούταν ως υπαίθρια αγορά.
Η πλατεία ήταν γνωστή ως πλατεία Χρέσατικ μέχρι το 1871. Τότε κατασκευάστηκε στην πλατεία η δούμα της πόλης του Κιέβου.
Μετά την επικράτηση των Σοβιετικών, η πλατεία ονομάστηκε πλατεία Σοβιέτ και μετά το 1935 ονομάστηκε πλατεία Καλίνιν, προς τιμή του Μιχαήλ Καλίνιν. Η πλατεία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ο Κόκκινος Στρατός υποχωρούσε από το Κίεβο, ανατίναξε τα κτίρια της πλατείας.
Μετά τον πόλεμο, η πλατεία ανακατασκευάστηκε σε σταλινικό νεοκλασικό ρυθμό.
Μετά το κίνημα της ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1990, η πλατεία αποτελεί παραδοσιακό χώρο για πολιτικές συγκεντρώσεις, ανάμεσα στις οποίες τέσσερις μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις, τη φοιτητική επανάσταση στο γρανίτη το 1989, την εκστρατεία «Ουκρανία χωρίς τον Κούτσμα» το 2001, την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004 και τις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις Euromaidan το 2013-14.
Τα κτίρια που είναι κτισμένα στην πλατεία είναι το κρατικό ωδείο, το κτίριο του ταχυδρομείου, το ξενοδοχείο Ουκράγινα, το υπόγειο εμπορικό κέντρο Γκλόμπους, το κτίριο των Εμπορικών Ενώσεων.
Μνημεία που βρίσκονται στην πλατεία είναι οι πύλες Λαχ, το μνημείο των ιδρυτών του Κιέβου, ένα μεγάλο σιντριβάνι γνωστό ως «η φιλία των λαών» και στο κέντρο της πλατείας το μνημείο της ανεξαρτησίας, μια μνημειακή στήλη ύψους 61 μέτρων.