Αθλητισμός

Η UEFA οφείλει να αλλάξει τον άδικο και αναχρονιστικό κανονισμό του εκτός έδρας γκολ

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει στο blog του στο pagenews.gr για το εκτός έδρας γκολ και τη σωστή πρόταση των προπονητών προκειμένου να καταργηθεί ο κανονισμός του.

Ήμουν πάντα υπέρμαχος της άποψης πως οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, είτε μιλαμε για τις χώρες και την καθεμία ξεχωριστά, είτε για τις ευρωπαϊκές ή παγκόσμιες, θα πρέπει να ακούν τους πρωταγωνιστές. Να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους όσα έχουν να τους πουν οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές, ακόμα και οι παράγοντες των συλλόγων.

Αυτοί, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές κυρίως, είναι οι άνθρωποι που… ζουν το παιχνίδι. Δίχως αυτούς δεν θα υπήρχε ποδόσφαιρο. Και φυσικά δεν θα υπήρχαν ομοσπονδίες. Οι καλοντυμένοι τεχνοκράτες της FIFA και της UEFA σίγουρα έχουν να δώσουν πολλά στο ποδόσφαιρο, όμως καμία από τις ιδέες τους δεν μπορεί να ξεπεράσει εκείνες των πρωταγωνιστών.

Στην ετήσια συνάντηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στη Ζυρίχη, μεταξύ της UEFA και των καλύτερων προπονητών στην Ευρώπη, οι τελευταίοι ήταν ξεκάθαροι στην πρότασή τους: θέλουν να καταργηθεί το εκτός έδρας γκολ. Το θεωρούν άδικο. Αναχρονιστικό. Ξεπερασμένο. Ένας κανονισμός μιας άλλης εποχής, που καμία σχέση δεν έχει με αυτή που ζούμε.

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει άρδην. Αλλάζει – σχεδόν – ανά δεκαετία. Και ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ μοιάζει να στερεί από ομάδες κάτι που δεν θα έπρεπε. Οι προπονητές θεωρούν πως είναι άδικο μια ομάδα να μένει εκτός έπειτα από δύο ισοπαλίες. Όταν δηλαδή θα έρθει 0-0 το πρώτο αποτέλεσμα και 1-1 το δεύτερο, θα περάσει εκείνη με το εκτός έδρας γκολ. Το οποίο μπορεί να έχει έρθει από μία… κόντρα. Από ένα πέναλτι που δεν υπήρχε. Από ένα οφσάιντ. Από ένα λάθος, δηλαδή, κάποιου άλλου και όχι των παικτών της ομάδας.

Είναι απολύτως λογικό και σαφέστατα δικαιότατο το μέτρο που ζητούν οι προπονητές. Η UEFA οφείλει – όχι μόνο να σκεφτεί αλλά και – να αλλάξει τον κανονισμό άμεσα. Και στη συνέχεια να την ακολουθήσουν και οι εγχώριες ομοσπονδίες για τις δικές τους διοργανώσεις. Π.χ. στα νοκ άουτ ματς των Κυπέλλων.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Βασίλη Μοιρώτσου εδώ