OSKAR SCHLEMMER: Στα 130ά γενέθλια του Όσκαρ Σλέμερ (Oskar Schlemmer) είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.
Ο Όσκαρ Σλέμερ (Oskar Schlemmer) είναι ο καλλιτέχνης που έδωσε πνοή στο Bauhaus. Η Google τιμάει τα 130 χρόνια από τη γέννησή του, και του αφιερώνει το σημερινό Doodle. Ο γερμανός καλλιτέχνης είναι ο άνθρωπος που έδωσε άλλη διάσταση στο Bauhaus και «γέννησε» το Τριαδικό Μαπλέτο.
To Τριαδικό μπαλέτο, άρχισε να διαμορφώνεται το έτος 1912 από τον μοναδικό εικαστικό καλλιτέχνη Όσκαρ Σλέμερ (Oskar Schlemmer), σε συνεργασία με τους χορευτές Albert Burger και Elsa Hötzel, ως συνολική «ανανεωτική» για το χορό πρόταση.
Η πρώτη παράσταση «Τρισδιάστατου Μπαλέτου» πραγματοποιήθηκε στην πόλη Στουτγάρδη το έτος 1922, μόλις λίογα χρόνια πριν ο Όσκαρ Σλέμερ αναλάβει χρέη Δασκάλου στο Bauhaus της Βαϊμάρης.
Το «Τριαδικό Μπαλέτο» άλλαξε το νόημα του μπαλέτου, καθώς εντελώς κόντρα στην τάση της εποχής αυτής, της απελευθέρωσης της κίνησης, ο Όσκαρ Σλέμερ (Oskar Schlemmer) έκανε την κίνηση τελείως μηχανική. Μετέτρεψε, θα έλεγε κανείς, τους χορευτές σε κούκλες, με απόλυτα στιλιζαρισμένη κίνηση.
Η εμβληματική δημιουργία του με τον τίτλο «Τριαδικό μπαλέτο», με πρωτότυπες μηχανικές εμπνεύσεις υπερρεαλιστικού περιεχομένου, είχε μεγάλη επιτυχία και επίδραση στη γερμανική σκηνογραφία.
Αυτός ήταν ο OSKAR SCHLEMMER
Ο Σλέμερ γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1888 και αποτέλεσε έναν από τους πιο σπουδαίους Γερμανούς καλλιτέχνες, ο οποίος είχε άμεση σχέση με τη σχολή Μπαουχάους, ενώ έγινε διάσημος κυρίως για το «Τριαδικό Μπαλέτο» (Triadic Ballet), στο οποίο οι χορευτές μετατρέπονταν σε γεωμετρικά σχήματα και είχαν περιορισμό στις κινήσεις τους.
Αρκετοί το χαρακτήρισαν «αντιμπαλέτο», αλλά από το 1922 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Στουτγάρδη, προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια. Στην παράσταση του «Τριαδικού Μπαλέτου» συμμετέχουν 3 χορευτές, με 12 κινήσεις και 18 κουστούμια. Ο Όσκαρ Σλέμερ περιέγραφε την παράσταση ως «καλλιτεχνικά μεταφυσικά μαθηματικά» και «ένα πάρτι σχημάτων και χρωμάτων».
Ο Oskar Schlemmer, ο οποίος ήταν ο μικρότερος από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του, σε μικρή ηλικία έχασε τους γονείς του και έμαθε να είναι ανεξάρτητος. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Στουτγάρδη και στη συνέχεια μετακόμισε για λίγο στο Βερολίνο. Το 1914 αναγκάστηκε να πολεμήσει στο Δυτικό Μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τραυματίστηκε και στη συνέχεια δούλεψε στη μονάδα χαρτογράφησης του στρατού.
Το 1919 εντάχθηκε στο κίνημα του Μπαουχάους, όπου ανέπτυξε το ταλέντο του σε μια σειρά από τέχνες, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και τα δημιουργικά θεατρικά του κοστούμια, τα οποία επηρέασαν μελλοντικούς καλλιτέχνες όπως ο David Bowie.
Στη ζωγραφική, ξεκινώντας από την κυβιστική αντίληψη, ανάπτυξε μια τεχνοτροπία συγγενική με το πνεύμα της σχολής του Παρισιού, και κατάληξε σ’ έναν επιτυχημένο συνδυασμό αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής στις τοιχογραφίες που ονόμασε «Mauerbild».
Την τελευταία περίοδο της δράσης του στράφηκε προς την αφηρημένη τέχνη.
Πέθανε στις 13 Απριλίου 1943, στην πόλη Μπάντεν-Μπάντεν, στη Γερμανία.