Πολιτική

Βρυξέλλες: Απαντούν σε δεσμεύσεις Τσίπρα – “Η συμφωνία άλλα λέει”

Οι Βρυξέλλες λίγο μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου απαντούν στον Αλέξη Τσίπρα και τις δεσμεύσεις του.

Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο μεταμνημονιακό υπουργικό συμβούλιο δεν πέρασαν απαρατήτητα από τις Βρυξέλλες που άμεσα έσπευσαν να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να κρατά χαμηλούς τόνους και να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας παράλληλα, ότι «η αρχή μόνο ενός μεγάλου πολιτικού στόχου», είναι να αποκτήσει η χώρα ένα κοινωνικό κράτος που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όλους, ανεξαρτήτως των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Σύμφωνα λοιπόν με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσει ατύπως στη Βιένη δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα. Όπως είπε ο ίδιος, η όποια συζήτηση πριν την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα ήταν «πρόωρη». Υπενθύμισε, πάντως, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

  • Καλές οι υποσχέσεις, αλλά μην ξεχνάτε τα πλεονάσματα

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων κλείνει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: «Το βασικό ζήτημα παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις».

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, «στηρίζεται στα πόδια της» και «πλέον αποφασίζει μόνη της», παρατηρώντας, όμως, ότι υπάρχει και η «μεταμνημονιακή εποπτεία».