Αυτοδιοίκηση

Πατούλης: Ζητά καθορισμό αρμοδιοτήτων για ακραία καιρικά φαινόμενα και έκτακτες καταστάσεις

Αναλυτικά όσα υποστήριξε ο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Καθορισμό αρμοδιοτήτων, ώστε να μην αλληλοσυμπληρώνονται οι φορείς σε θέματα πολιτικής προστασίας, αλλά και σωστή εκπαίδευση των πολιτών, για να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα σε ακραία καιρικά φαινόμενα και έκτακτες καταστάσεις, προτείνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Ο Γιώργος Πατούλης με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην Ξάνθη, με θέμα “Αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού”, ζητά να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και να επιδοτηθούν οι δήμοι για να εκπαιδεύσουν τους πολίτες.

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους στη χώρα μας τι κάνει ο καθένας σε θέματα πολιτικής προστασίας. Εμπλέκονται πολλοί φορείς, οι οποίοι αλληλοσυμπληρώνουν ή δημιουργούν “ανευθυνο-υπεύθυνη” θέση, που τελικά έχει τραγική κατάληξη για τις περιουσίες των κατοίκων και προφανώς για την ανθρώπινη ζωή » δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Ο κ. Πατούλης υποστήριξε πως “θα πρέπει να δούμε κατά πόσο το κεντρικό κράτος μπορεί να προστατεύσει τις πόλεις και τους πληθυσμούς, τι ακριβώς θα κάνουν οι περιφέρειες και οι δήμοι, πότε και ποιες ευθύνες φέρουν. Και προφανώς να δούμε πώς εκπαιδεύεται ο πολίτης και από ποιους, ώστε κάθε φορά να ξέρει τι πρέπει να κάνει σε μια κατάσταση πλημμύρας, φωτιάς, σεισμού ή οποιασδήποτε απρόβλεπτης κατάστασης που μπορεί να συμβεί στην πόλη ή σε ημιαστικές περιοχές”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ “η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό στο κράτος”. Εάν δεν υπάρχει πρόληψη, πρόσθεσε, “το κόστος για την καταστολή ενός φαινομένου είναι πολύ μεγαλύτερο”.