Η συνταγή της ημέρας: Ριζότο με δυόσμο και λάιμ. Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία για τη συνταγή της ημέρας. Υλικά συνταγής: 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν)), 1 λίτρο ζωμός μυρωδικών ή λαχανικών, 2 φλυτζ. δυόσμος μόνο τα φύλλα, χυμός και ξύσμα από ένα λάιμ, 250ml κρασί λευκό ξηρό, 2 μέτρια κρεμμύδια, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 50γρ. βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.
Ριζότο με δυόσμο και λάιμ: Διαδικασία συνταγής
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει (όχι να πάρει χρώμα).
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει).
- Σβήνουμε με κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα του κρασιού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι, το υπόλοιπο θα το ρίξουμε μετά με την πρώτη δόση ζωμού). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο κρασί και ζεστό ζωμό τόσο ώστε να καλύπτει το ρύζι ίσα-ίσα και όχι να το πνίγει.
- Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε.
- Αλατίζουμε και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα. (Δοκιμάζουμε)
- Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε.
- Προσθέτουμε το δυόσμο, το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το βούτυρο και ανακατεύουμε μεχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, ανακατεύουμε, αφήνουμε 2 λεπτά να πάρει τα αρώματα και σερβίρουμε.
Πηγή: cooklos.gr