Κόσμος

Γαλλία: Πλήγμα για την κυβέρνηση η παραίτηση του Νικολά Ιλό

Οι μισοί και πλέον πολίτες της Γαλλίας εκτιμούν ότι η παραίτηση του πρώην υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Νικολά Ιλό είναι «κακή εξέλιξη» για τη χώρα και για την κυβέρνηση.

Οι μισοί και πλέον πολίτες της Γαλλίας εκτιμούν ότι η παραίτηση του πρώην υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Νικολά Ιλό είναι «κακή εξέλιξη» για τη χώρα και για την κυβέρνηση, κατέδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Τρίτη από την Odoxa για λογαριασμό της συντηρητικής εφημερίδας Le Figaro και του ραδιοφωνικού δικτύου Franceinfo.

Μολονότι το 84% των προσώπων που ερωτήθηκαν για την παραίτηση του Ιλό από την κυβέρνηση κρίνει ότι η εξέλιξη ήταν «μάλλον καλή» για τον ίδιο τον πρώην υπουργό, απεναντίας το 55% (έναντι 43%) τη βλέπει ως «κακή» εξέλιξη για τη Γαλλία και το 65% (έναντι 34%) για την κυβέρνηση, κατά τη δημοσκόπηση.

Μετά την παραίτησή του, το 62% των προσώπων που ερωτήθηκαν απάντησε ότι έχει θετική γνώμη για τον Ιλό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Οντοξά. Το 58% θεωρεί ότι πήγε καλά στην άσκηση των καθηκόντων του, έναντι ενός 41% που εξέφρασε την αντίθετη άποψη.

Με βάση όμως μια δεύτερη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε το πρωί της Τετάρτης από τη Harris Interactive για λογαριασμό των RMC και Atlantico, το 55% θεωρεί αρνητικό τον απολογισμό των 15 μηνών του Ιλό στην κυβέρνηση (το αντίθετο πιστεύει ένα 45%). Το 77% εξάλλου θεωρεί ότι η κυβερνητική πολιτική δεν λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Με βάση την έρευνα του ινστιτούτου Χάρις Ιντεράκτιβ, το 84% (έναντι 18%) όσων ερωτήθηκαν σχετικά ενέκρινε την παραίτηση του Ιλό. Αυτή η άποψη καταγράφηκε πλειοψηφική ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας στο δείγμα· μεταξύ των υποστηρικτών του LREM την εξέφερε το 65%.

Η δημοσκόπηση της Οντοξά υπέδειξε ότι το 88% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη του Ιλό ότι η οικολογία δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ. Αλλά και μεταξύ του ίδιου του δείγματος, το περιβάλλον αποτελεί ζήτημα «προτεραιότητας» μόλις για το 34% των ερωτηθέντων, ενώ το 61% έκρινε ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι μεν «σημαντικά», αλλά όχι «προτεραιότητες».

Η δημοσκόπηση της Οντοξά είχε δείγμα 985 Γάλλους 18 ετών και άνω και διενεργήθηκε μέσω του Διαδικτύου. Αυτή της Χάρις έγινε επίσης μέσω του Διαδικτύου σε δείγμα 1.028 πολιτών.