Την άμεση σχέση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης αναδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης στις νέες ηλικίες που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια συνδέεται με πρόωρη εμφάνιση καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Υποστηρίζουν δε ότι η διατήρηση υγιεινών συμπεριφορών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής αποτελεί τρόπο αποφυγής της υπέρτασης σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η μελέτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και βασίζεται σε στοιχεία για 1,7 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες από την Κίνα, δείχνει πως όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ τόσο ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος υπέρτασης και κατοπινών καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση 0,8 έως και 1,7 mm Hg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) της πίεσης για κάθε μονάδα αύξησης του ΔΜΣ στους συμμετέχοντες που δεν είχε χορηγηθεί κάποιο φάρμακο για την υπέρταση.
Συνολικά, το δείγμα των συμμετεχόντων είχε ΔΜΣ 24,7 κατά μέσο όρο και μέση συστολική αρτηριακή πίεση 136,5 mm Hg, αριθμός που φανερώνει «υπέρταση σταδίου 1» σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.
Οι ερευνητές κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων από το διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2014 έως τον Ιούνιο του 2017. Έλαβαν υπόψιν τους την ηλικία (35-80), το φύλο, την εθνικότητα, τον τόπο διαμονής, το επάγγελμα και άλλα χαρακτηριστικά, όπως το αν παίρνουν κάποιο φάρμακο για την υπέρταση ή όχι.
«Το τεράστιο δείγμα της μελέτης μάς επιτρέπει να δούμε τη σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και της αρτηριακής πίεσης σε δεκάδες χιλιάδες ομάδες ανθρώπων, κάτι που προφανώς δεν θα ήταν δυνατό σε κάποια μικρότερη μελέτη» υποστήριξε ο Τζορτζ Λίντερμαν, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Γέιλ και ένας εκ των συντακτών της μελέτης.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση JAMA Network Open.