Άποψη

Σσσσς, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα κοιμάται…

Ίσως να νομίζει ότι είμαστε κάτι σαν τους ιθαγενείς εκείνου του καιρού στον Αμαζόνιο, που τους θάμπωναν με χάντρες και καθρεφτάκια.

Μπορεί συζητώντας με τον πρωθυπουργό και άλλα στελέχη της κυβέρνησης να του δημιουργήθηκε η εντύπωση πως οι Έλληνες είναι ευγνώμονες στου Ευρωπαίους εταίρους και λοιπούς δανειστές για την «βοήθεια» που μας πρόσφεραν.

Όπως και να έχει το πράγμα, ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ το διέπραξε. Δήλωσε πως «Η Ευρώπη συμμετείχε στην μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που γνώρισε ποτέ ο κόσμος»! Τα είπε αυτά ο… αλληλέγγυος κ. Ρέγκλινγκ με αφορμή την τυπική έξοδο από τα μνημόνια.

Αναρωτιέσαι αν τα λέει και τα πιστεύει ή είναι τόσο αδίστακτος και μας δουλεύει ψιλό γαζί σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για τον ίδιο και την παρέα του. Αν κρίνουμε από αυτούς που τώρα κυβερνούν και από αυτούς που ετοιμάζονται να τους διαδεχτούν μπορεί να έχει και δίκιο. Ποιος από αυτούς θα του ζητήσει το λόγο γιατί μέσα σε οκτώ χρόνια η χώρα μας έχασε το 25% του ΑΕΠ, πράγμα που συμβαίνει μόνο όταν μια χώρα ηττηθεί σε πόλεμο.

Ποιος θα του ζητήσει τον λόγο όταν στην αρχή της κρίσης το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν στο 120% του ΑΕΠ και τώρα είναι στο 180%. Ποιος να του ζητήσει τον λόγο όταν σε όλα αυτά τα χρόνια το μοναδικό κούρεμα χρέους ήταν με το περίφημο PSI, όταν δηλαδή κουρεύτηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και οι τοποθετήσεις των μικροομολογιούχων, οι οποίοι δεν είχαν την πληροφόρηση και τη δυνατότητα να ξεφορτωθούν τα ομόλογα τους όπως έκαναν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες.

Ποιος να του ζητήσει το λόγο που η ανεργία εκτινάχτηκε στο 27% και αυτή των νέων κοντά στο 65% με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νέοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά ενώ όσοι παραμένουν ψάχνουν να βρουν με 300 και 400 ευρώ.

Κάπως έτσι καταγράφεται στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη το ρεκόρ αλληλεγγύης των θεσμών που δυστυχώς θα έχει και συνέχεια. Τον Δεκέμβριο θα έχουμε νέα περικοπή στις συντάξεις κατά 18%. Ένα χρόνο αργότερα το αφορολόγητο θα πέσει στις πέντε χιλιάδες ευρώ. Στο μεταξύ, η χώρα θα είναι υποχρεωμένη για δεκάδες χρόνια σε υψηλά πλεονάσματα που πρακτικά σημαίνουν σκληρή λιτότητα και υπονόμευση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής.

Όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Ρέγκλινγκ όπως γνωρίζει ότι το πρόβλημα του χρέους μπήκε απλά κάτω από το χαλί και θα επανέλθει σίγουρα το 2032 μπορεί και πολύ νωρίτερα αν οι διεθνείς συνθήκες στην οικονομία χειροτερέψουν.

Μιλάμε δηλαδή για χοντρό δούλεμα για μια ξεδιαντροπιά που το κυρίαρχο πολιτικό και μιντιακό σύστημα, απασχολημένο με το που και πως κάνουν διακοπές ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη δεν είχε τον χρόνο να ασχοληθεί. Ξεφτίλα…

Διαβάστε εδώ όλα τα άρθρα του Γιώργου Χελάκη