Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απελευθερώθηκαν αιφνιδίως το απόγευμα της Τρίτης (14/08/18) από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.
Τις τελευταίες 24 ώρες ωστόσο, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για αυτή την αιφνίδια απόφαση.
Κίνηση καλής θελήσεως ή καλά οργανωμένη τακτική από τον Ερντογάν;
Δύο είναι τα σενάρια που “παίζουν” περισσότερο. Το ένα έχει να κάνει με την προσπάθεια του Ερντογάν να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, με αφορμή την κράτηση του πάστορα Μπράνσον.
Έλληνες στρατιωτικοί: Ο Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι έπαιξαν ρόλο οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης, το δικαστήριο της Σμύρνης απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει ο Μπράνσον για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του κατά τη διάρκεια της δίκης του.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι πλέον η υπόθεση μεταφέρεται σε επίπεδο ανώτατου δικαστηρίου.
Το σενάριο αυτό δείχνει να ενισχύει και το γεγονός ότι χθες η τουρκική δικαιοσύνη προχώρησε και στην αποφυλάκιση του Τανέρ Κιλίτς, του τοπικού προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το δεύτερο σενάριο είναι ότι ο Ερντογάν προχώρησε στην συγκεκριμένη κίνηση ενόψει μιας σκλήρυνσης και όχι μιας χαλάρωσης της κόντρας με τις ΗΠΑ.
Έλληνες στρατιωτικοί: Περιγράφουν πώς έγινε η σύλληψη
Ο χρόνος θα δείξει εάν και ποιο από τα δύο προαναφεθέντα σενάρια έχει κάποιες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί.
Έλληνες στρατιωτικοί: Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν στην απελευθέρωσή τους
Στο πλαίσιο και τις ενέργειες που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, αναφέρονται κυβερνητικές πηγές.
Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν τα εξής:
«Ανοιχτοί οι πολυεπίπεδοι δίαυλοι Ελλάδας-Τουρκίας
1. Έχοντας πάντα ως απαρέγκλιτη προτεραιότητα την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο ακέραιο, η Ελλάδα επέμεινε σταθερά στο δρόμο της διπλωματίας, διατηρώντας ανοιχτούς πολυεπίπεδους διαύλους με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας ότι έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την περίοδο.
Κρίσιμες στο πλαίσιο αυτό ήταν:
– Οι τρεις επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Τουρκία το 2015-2016 και οι συναντήσεις ΥΠΕΞ που συνεισέφεραν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την οικοδόμηση της ευρωτουρκικής στρατηγικής σχέσης και την προώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.
– Η στήριξη στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016.
– Η σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στη διατήρηση των ευρωτουρκικών διαύλων.
– Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια στην Αθήνα.
– Η μη προσχώρηση της Ελλάδας στη λογική επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία κατά την τελευταία περίοδο.
2. Στο πλαίσιο αυτών των διμερών σχέσεων, εντάθηκαν οι επαφές μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων (πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, γενικός γραμματέας υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές στην Τουρκία, Α/ΓΕΕΘΑ) προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών και αναδείχτηκαν οι επιπτώσεις που είχε η παράνομη κράτηση τους.
Η σημασία της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Κυρίως, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου ΝΑΤΟ, η οποία κράτησε πάνω από 1,5 ώρα. Μία συνάντηση την οποία ορισμένα ΜΜΕ στη χώρα μας, μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο, έσπευσαν τότε να χαρακτηρίσουν ως αποτυχία.
Τη στιγμή μάλιστα που έπειτα από εκείνη τη συνάντηση ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη συνέντευξη Τύπου: «Κατ’ αρχάς τα λόγια μου είναι μετρημένα, ωστόσο πρέπει να σας πω ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από ότι πριν μπω στη συνάντηση αυτή. Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, γι’ αυτό διήρκησε σχεδόν δύο ώρες».
Και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερτντογάν για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών λέγοντας:
«Στον Πρόεδρο Ερντογάν, έδωσα να καταλάβει ή ελπίζω τουλάχιστον, ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο. Είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά άσυλο και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και βεβαίως υπεύθυνη για τις αποφάσεις είναι η ανεξάρτητη σε ένα κράτος δικαίου, όπως η Ελλάδα, δικαιοσύνη και άλλο ζήτημα είναι αυτό που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας, που αφορά την επίβλεψη των συνόρων, πέρασαν κατά λάθος, κατά κάποια μέτρα στην άλλη πλευρά. Και εν τοιαύτη περιπτώσει αυτό που η ελληνική πλευρά ζητάει δεν είναι κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Και βεβαίως εφόσον οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και εν πάση περιπτώσει να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».
Ουδέποτε μπήκε σε παζάρια το ζήτημα των δύο στρατιωτικών
«Είναι προφανές τόσο διά της δήλωσης του πρωθυπουργού όσο και εκ του αποτελέσματος τελικά, ότι για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα ουδέποτε μπήκε σε παζάρια», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Τονίστηκε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα, ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τη δικαιοσύνη διαδικασίες. Την ίδια στιγμή που φυσικά, υποστηρίχτηκε σταθερά η θέση αρχών της χώρας μας ότι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.
Η συσχέτιση αυτών με τους δύο στρατιωτικούς, δεν υπήρξε ποτέ ως επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση, αντιθέτως η άποψη αυτή υποστηρίχθηκε μόνο από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ανάδειξη του ζητήματος από την Ελλάδα στους συμμάχους και στα διεθνή φόρα
3. Η Ελλάδα ανέδειξε σταθερά και δυναμικά το ζήτημα στις συνομιλίες με τους συμμάχους και εταίρους της και σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα, ώστε να ασκήσει επιπλέον πίεση για επίλυση του ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το αίτημα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας, εντάχθηκε στα Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, τέθηκε επιτακτικά από τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ στη Σύνοδο της Βάρνας, ενώ αναδείχτηκε επίμονα στο ΝΑΤΟ, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας. Ενώ τέλος, το ζήτημα τέθηκε επανειλημμένως στις γερμανοτουρκικές και αμερικανοτουρκικές συνομιλίες, ενώ τέθηκε και στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν τον Απρίλιο, αφού λίγες μέρες πριν είχε αναφερθεί σχετικά ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Η προσπάθεια της Αγκυρας να επανεκκινήσει τις σχέσεις με την Ε.Ε και τα κράτη-μέλη της
4. Σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του ζητήματος κατά την παρούσα περίοδο είναι και η προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της (αποκατάσταση σχέσεων με Ολλανδία, συνάντηση με Μέρκελ, προσέγγιση Αυστρίας), σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. Η Τουρκία προέβη σε αυτή την κίνηση αναγνωρίζοντας ότι το ανωτέρω ζήτημα είχε – μετά από τις ανωτέρω ελληνικές ενέργειες – καταστεί καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων».
Έλληνες στρατιωτικοί: Περιγράφουν πώς έγινε η σύλληψη – Βίντεο μέσα από το αεροσκάφος
Το βίντεο μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, κατά την επιστροφή στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτικό.
Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί λίγο μετά την απελευθέρωσή τους συζητούν με τον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ο Άγγελος Μητρετώδης φαίνεται να περιγράφει τις στιγμές κατά τη σύλληψή τους στις Καστανιές του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο.
Ο ανθυπολοχαγός περιγράφει τις στιγμές όταν ανέβηκε σε ένα υπερυψωμένο σημείο για να τραβήξει με το κινητό τα ίχνη που είχε εντοπίσει μαζί με τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη πάνω στη συνοριακή γραμμή και έμοιαζαν να ανήκουν σε παράνομους μετανάστες.
Δείτε το βίντεο από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Έλληνες στρατιωτικοί: Επέστρεψε στην Καστοριά ο Άγγελος Μητρετώδης
Στην Καστοριά μαζί με την οικογένειά του επέστρεψε ο Άγγελος Μητρετώδης, ο ένας από τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν στις φυλακές της Τουρκίας για 5 σχεδόν μήνες χωρίς κατηγορητήριο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο στρατιωτικός, που αποφυλακίστηκε μετά από 167 ημέρες, ευχαρίστησε όλους για τη στήριξη και ευχήθηκε χρόνια πολλά. Οι γονείς του τού μετέφεραν το κλίμα που επικρατούσε στην Καστοριά όλες τις ημέρες κράτησής του.
Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, από την πλευρά του ο πατέρας του, Νίκος Μητρετώδης, μίλησε για πρωτόγνωρα συναισθήματα και αναφερόμενος στους μήνες που πέρασαν έκανε λόγο για «Εξπρές του μεσονυχτίου».
Όσο αναφορά τον Δημήτρη Κούκλατζη, παραμένει στη Θεσσαλονίκη και δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην Ορεστιάδα, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η αδερφή του μόλις έχει γεννήσει και ο στρατιωτικός θα παραμείνει και σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να δει την οικογένειά του και το νέο μέλος της οικογένειάς του.