Η συνταγή της ημέρας: Μπακλαβάς.
Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία για τη συνταγή της ημέρας
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
- 2 ποτήρια βούτυρο
για τη γέμιση
- ½ κιλό καρυδόψιχα κοπανισμένη
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 2κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
- 2 κ.σ. κανέλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη και μερικά γαρύφαλλα καρφί για να βάλουμε πάνω στο φύλλο
για το σιρόπι
- 3 φλιτζ. ζάχαρη
- ¾ φλιτζ. μέλι
- 2 φλιτζ. νερό
- 6 γαρύφαλλα
- 1 κανέλα (ξύλο)
- ½ λεμόνι (ο χυμός του)
- 1 λεμόνι (η φλούδα του)
Διαδικασία συνταγής
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε 1 φύλλο, το βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε έτσι με άλλα 3 φύλλα, βουτυρώνουμε πάντα κάθε φύλλο.
- Βάζουμε γέμιση περίπου 2 κ.σ. και συνεχίζουμε με άλλα 3 φύλλα (βουτυρώνουμε κάθε φύλλο).
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση, κρατώντας 2-3 κουταλιές.
- Προσθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC.
- Σκεπάζουμε τον μπακλαβά με 2 φύλλα, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε ξανά με γέμιση.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 10 φύλλα, βουτυρώνοντας τα εναλλάξ. Χαράζουμε το μπακλαβά σε κομμάτια.
- Σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα γαρύφαλλο έπειτα καίμε το βούτυρο και τον περιχύνουμε.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180οC για 40 λεπτά.
- Έπειτα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 120οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 με 50 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα το σιρόπι, ανακατευοντας όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού για περίπου 8 με 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, δίνουμε μια βράση στο σιρόπι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφού κρυώσει το σιρόπι βγάζουμε τα αρωματικά.
- Βγάζουμε το μπακλαβά από τον φούρνο και ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το σιρόπι με μεράκι.
- Αφήνουμε τον μπακλαβά σχεδόν μια μέρα να απορροφήσει το σιρόπι.
Πηγή: cooklos.gr