Γεύση

Η συνταγή της ημέρας: Μπακλαβάς

Υπέροχη η συνταγή της ημέρας.

Η συνταγή της ημέρας: Μπακλαβάς.

Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία για τη συνταγή της ημέρας

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 2 ποτήρια βούτυρο

για τη γέμιση

  • ½ κιλό καρυδόψιχα κοπανισμένη
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη και μερικά γαρύφαλλα καρφί για να βάλουμε πάνω στο φύλλο

για το σιρόπι

  • 3 φλιτζ. ζάχαρη
  • ¾ φλιτζ. μέλι
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 6 γαρύφαλλα
  • 1 κανέλα (ξύλο)
  • ½ λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 λεμόνι (η φλούδα του)

Διαδικασία συνταγής

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε 1 φύλλο, το βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε έτσι με άλλα 3 φύλλα, βουτυρώνουμε πάντα κάθε φύλλο.
  • Βάζουμε γέμιση περίπου 2 κ.σ. και συνεχίζουμε με άλλα 3 φύλλα (βουτυρώνουμε κάθε φύλλο).
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση, κρατώντας 2-3 κουταλιές.
  • Προσθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC.
  • Σκεπάζουμε τον μπακλαβά με 2 φύλλα, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε ξανά με γέμιση.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 10 φύλλα, βουτυρώνοντας τα εναλλάξ. Χαράζουμε το μπακλαβά σε κομμάτια.
  • Σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα γαρύφαλλο έπειτα καίμε το βούτυρο και τον περιχύνουμε.
  • Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180οC για 40 λεπτά.
  • Έπειτα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 120οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 με 50 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα το σιρόπι, ανακατευοντας όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού για περίπου 8 με 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, δίνουμε μια βράση στο σιρόπι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφού κρυώσει το σιρόπι βγάζουμε τα αρωματικά.
  • Βγάζουμε το μπακλαβά από τον φούρνο και ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το σιρόπι με μεράκι.
  • Αφήνουμε τον μπακλαβά σχεδόν μια μέρα να απορροφήσει το σιρόπι.

Πηγή: cooklos.gr