Ελλάδα

Μάτι: Οι αεροφωτογραφίες του Αστεροσκοπίου – Μόνο στάχτη και θάνατος

Το Μάτι πραγματικά "σβήστηκε" από τον χάρτη μέσα σε λίγη ώρα μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23 του Ιούλη.

Τεράστια είναι η καταστροφή στο Μάτι Αττικής μετά τη φονική πυρκαγιά που στέρησε την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, σύμφωνα με σχετικό χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται αντιληπτό από αεροφωτογραφίες που λήφθηκαν δύο ημέρες μετά τη φωτιά, το 70% της έκτασης αντιστοιχεί σε πλήρως καμένες εκτάσεις, και το 30% αντιστοιχεί σε μερικώς ή μη καμένες εκτάσεις.

Ο ορθοφωτοχάρτης καλύπτει συνολική έκταση 4.318 στρεμμάτων και συντάχθηκε με αξιοποίηση των αεροφωτογραφιών υπερυψηλής ανάλυσης που ελήφθησαν στις 25 Ιουλίου, με χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ)/UAV τύπου Falcon, σε συνεργασία με την εταιρεία Άρτεμις-Aerosurvey.

Ο σκοπός του χάρτη

Ο συγκεκριμένος χάρτης του Αστεροσκοπίου έχει τον ρόλο “βοηθού”, καθώς θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις ανάγκες των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό τη διαχείριση κι αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιδιοκτησιών.

«Στις δύσκολες αυτές μέρες, οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από την ανείπωτη αυτή τραγωδία, γι’ αυτό και οι υπηρεσίες μας είναι στη διάθεση της πολιτείας, συμβάλλοντας κατά το δυνατόν στη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής» αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Αυστραλοί έρχονται να βοηθήσουν την εκτίμηση της καταστροφής

Κλιμάκιο δώδεκα Αυστραλών Εμπειρογνωμόνων Ανάλυσης Επιπτώσεων Καταστροφών, φτάνει το Σάββατο στην Αθήνα, προκειμένου να συνδράμει τις ελληνικές υπηρεσίες και ειδικότερα την Πυροσβεστική, στο δύσκολο έργο της εκτίμησης και της διαχείρισης της καταστροφής στο Μάτι Αττικής.

Για την συνδρομή αυτή προσφέρθηκε η αυστραλιανή κυβέρνηση, σε ένδειξη αλληλεγγύης για την μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, δεδομένου οι και η ίδια αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε χρόνο μεγάλες καταστροφές, γι’ αυτό και έχει αναπτύξει εξελιγμένο μηχανισμό στον τομέα αυτό.

Η πρόταση για συνδρομή, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, στον κ. Τσίπρα, ο οποίος την αποδέχτηκε εκφράζοντας τις ευχαριστίες του.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, με την πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Kate Logan, ρυθμίστηκαν οι λεπτομέρειες για την άφιξη της δωδεκαμελούς ομάδας Αυστραλών εμπειρογνωμόνων και αύριο αναμένεται η άφιξη τους στην Αθήνα, όπου θα τους υποδεχτούν οι υπεύθυνοι του τμήματος διεθνών σχέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την ομάδα αποτελούν δέκα ειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος της Αυστραλίας, από τα Τμήματα της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώριας και θα την υποστηρίζουν δύο επιπλέον στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Κρίσεων (Crisis Response Officers) του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών.