Κόσμος

Ιταλία: Ο Τζουζέπε Κόντε ανήγγειλε μια διεθνή σύνοδο για τη σταθεροποίηση της Λιβύης

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας,Τζουζέπε Κόντε ανήγγειλε, ότι πρόκειται να οργανώσει μια διεθνή σύνοδο με σκοπό να εξεταστούν τρόποι γα να σταθεροποιηθεί η Λιβύη και να διευθετήσει το ζήτημα των προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας,  Τζουζέπε Κόντε ανήγγειλε τη Δευτέρα ότι πρόκειται να οργανώσει μια διεθνή σύνοδο με σκοπό να εξεταστούν τρόποι γα να σταθεροποιηθεί η Λιβύη, η χώρα που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς αναχώρησης προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

«Όπως συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο (των ΗΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ, θα οργανώσω μια σύνοδο για τη Λιβύη», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντησή του με τον ρεπουμπλικάνο.

«Θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε και να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον λιβυκό λαό, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, των παραγόντων, των πρωταγωνιστών σε όλη τη Μεσόγειο», είπε ο Κόντε, επικεφαλής μιας κυβέρνησης που ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία τον περασμένο μήνα υποσχόμενη να πατάξει την παράτυπη μετανάστευση.

Η Ρώμη έχει ενημερώσει τους εταίρους της ότι θέλει να φιλοξενήσει μια διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη το φθινόπωρο και ο Κόντε αδημονούσε να εξασφαλίσει την ευλογία του Τραμπ στη συνάντησή τους τη Δευτέρα.

Η Ιταλία μοιάζει να ανταγωνίζεται τη Γαλλία και να έχει δική της προσέγγιση για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Λιβύη, χώρα όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική επί χρόνια.

Ο Κόντε προφανώς θεωρεί ότι μια διεθνής σύνοδος στη Ρώμη, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, θα αναδείξει την ιταλική κυβέρνηση στον βασικό συνομιλητή με τις -και μεσολαβητή ανάμεσα στις- αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Λιβύη.

Μετά τη συνάντησή του με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο Κόντε είπε πως ο Τραμπ συμφώνησε ότι η Ιταλία μπορεί να γίνει «σημείο αναφοράς στην Ευρώπη και ο βασικός συνομιλητής για τα κύρια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν (…) ειδικά στη Λιβύη».

«Θα συζητήσουμε οικονομικές διαστάσεις, αλλά και κοινωνικές διαστάσεις: την ανάγκη προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων· το πρόβλημα της συνταγματικής διαδικασίας – της θέσπισης και της έγκρισης νόμων ώστε να μπορέσει η Λιβύη να διεξαγάγει δημοκρατικές εκλογές σε συνθήκες απόλυτης σταθερότητας», είπε ο Κόντε.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επαίνους για τη σκληρή τους στάση έναντι της παράτυπης μετανάστευσης μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, όπου ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Κόντε, επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας των λαϊκιστών και της άκρας δεξιάς, με ιδιαίτερη θέρμη.

«Είμαστε και οι δύο αουτσάιντερ στην πολιτική», πέταξε ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Η κυβέρνησή μου και η κυβέρνηση Τραμπ αντιπροσωπεύουν αμφότερες την αλλαγή», υποστήριξε ο Κόντε. «Τις επέλεξαν οι πολίτες για να αλλάξουν το status quo, να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, η επίσκεψη του καθηγητή του δικαίου, εντελώς πρωτόπειρου στην πολιτική, στην Ουάσινγκτον είχε στόχο να του δώσει διεθνές κύρος. Ο Κόντε εντός Ιταλίας μοιάζει να βρίσκεται τις περισσότερες φορές στη σκιά των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, που τον επέλεξαν για να γίνει ο πρωθυπουργός: του Λουίτζι ντι Μάγιο, του ηγέτη του λαϊκιστικού, αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και του Ματέο Σαλβίνι, του αφεντικού του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας.

Ο Τραμπ δε φείστηκε επαίνων για τον Κόντε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης κάνει «σπουδαία δουλειά» και έχει υιοθετήσει «πολύ αποφασιστική θέση όσον αφορά τα σύνορα».

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει ουσιαστικά απαγορεύσει τον ελλιμενισμό πλοίων που σώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο στην επικράτειά της.

Ο Τραμπ εξάλλου άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει ακόμη μια φορά από το Κογκρέσο να προωθήσει μια πολύ περιοριστική μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο