Ειδήσεις

Lyudmila Rudenko: Ποια είναι η γυναίκα που τιμά με doodle η Google

Η Lyudmila Rudenko αποτελεί το σημερινό doodle της Google.

H Google τιμά με doodle την Lyudmila Rudenko, η οποία είναι σκακίστρια παγκοσμίου φήμης. Ήταν επίσης Σοβιετική οικονομολόγος και κολυμβήτρια.

Γεννήθηκε στο Λούμπνι στην επαρχία Πολτάβα της Ουκρανίας, στην τότε Ρωσική Αυτοκρατορία

Η Lyudmila Rudenko άρχισε να παίζει σε τουρνουά σκακιού το 1925 όταν μετακόμισε στη Μόσχα και το 1928, κέρδισε το πρωτάθλημα γυναικών της Μόσχας.

Στη συνέχεια μετακόμισε στο Λένινγκραντ, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον επιστήμονα Λεβ Νταβίντοβιτς Γκολνστέιν και το 1931 έκαναν μαζί έναν γιο. Στο Λένινγκραντ το 1929 ξεκίνησε την προπόνηση στο σκάκι με τον μαιτρ Πιότρ Ρομανόφσκι και κέρδισε το πρωτάθλημα γυναικών του Λένινγκραντ τρεις φορές. Η Ρουντένκο έφτασε περίπου 40 ετών για να κατακτήσει την κορυφή του διεθνούς σκακιού των γυναικών.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρουντένκο οργάνωσε με τρένο την εκκένωση του Λένινγκραντ από τα παιδιά κατά την πολιορκία της πόλης. Το γεγονός αυτό θα περιγράψει η ίδια ως το πιο σημαντικό επίτευγμα που πέτυχε στη ζωή της.

Δείτε το doodle της Google για την Lyudmila Rudenko:

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών Βέρα Μέντσικ πέθανε το 1944 κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής, έτσι μετά τον πόλεμο, τον χειμώνα του 1949–1950 η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία πραγματοποίησε στη Μόσχα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού Γυναικών 1949–1950 για τον προσδιορισμό της νέας πρωταθλήτριας γυναικών. Διαγωνίστηκαν δεκαέξι γυναίκες από δώδεκα χώρες και τις τέσσερις πρώτες θέσεις κατέλαβαν τέσσερις σκακίστριες της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ρουντένκο (σκοράροντας εννέα νίκες, μία ήττα και πέντε ισοπαλίες) κατέκτησε τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Γυναικών, τον οποίο έχασε το 1953 στον επόμενο κύκλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος από την Ελισαβέτα Μπίκοβα με σκορ 6-8 (πέντε νίκες, επτά ήττες και δύο ισοπαλίες για την Ρουντένκο). Έγινε πρωταθλήτρια γυναικών της ΕΣΣΔ το 1952.