Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, καθώς οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και η πιο αδύναμη επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας περιόρισαν και άλλο την αισιοδοξία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.
Η ανάπτυξη, ωστόσο, παρέμεινε εύρωστη και, καθώς συνοδεύθηκε από αύξηση των τιμών, είναι απίθανο να ανησυχήσει πολύ τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι σχεδιάζουν να άρουν την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που θεωρείται καλή ένδειξη της κατάστασης της οικονομίας, υποχώρησε τον Ιούλιο στις 54,3 μονάδες από 54,9 τον Ιούνιο και έναντι 54,8 μονάδων που περίμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters (σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη).
Εάν το επίπεδο του Ιουλίου διατηρηθεί και τους επόμενους δύο μήνες, θα αντιστοιχεί σε έναν ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης 0,4% για το τρίτο τρίμηνο (σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο), αναφέρει η IHS Markit. Ο ρυθμός αυτός είναι ελαφρά χαμηλότερος από το 0,5% που είχε προβλεφθεί σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα.
«Η υποχώρηση του PMI τον Ιούλιο είναι κάπως απογοητευτική, αλλά ο δείκτης εξακολουθεί να είναι συνεπής με έναν ικανοποιητικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ», δήλωσε στέλεχος της Capital Economics, προσθέτοντας: «Συνολικά, τα σημερινά στοιχεία είναι απίθανο να αποτρέψουν την ΕΚΤ από την ομαλοποίηση της πολιτικής της, αλλά η διαδικασία είναι πιθανόν να είναι εξαιρετικά σταδιακή».
Η ΕΚΤ έχει στείλει μήνυμα στις αγορές ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια «έως και το καλοκαίρι» του 2019 κατά τη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, όταν ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ολοκληρώνοντας το πρωτοφανές πλαίσιο στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας αναπτύχθηκε ταχύτερα του αναμενόμενου τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, αλλά η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία επιβραδύνθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις.
Οι φόβοι ότι η παγκόσμια εμπορική διαμάχη επιδεινώνεται έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, που μετρά την αισιοδοξία, υποχώρησε στις 63,0 από 63,4 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016.
«Τον Ιούλιο είδαμε μία μεγάλη αύξηση του αριθμού των εταιρειών που δήλωναν ότι ανησυχούν για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και την επίπτωση από την κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον της IHS Markit.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης μειώθηκε στις 54,4 από 55,2 μονάδες και έναντι πρόβλεψης για 55,0 μονάδες. Ανησυχητικό για τις εταιρείες και κάτι που δεν δείχνει προοπτική επιτάχυνσης της ανάπτυξης είναι ότι η αύξηση των νέων εργασιών σημείωσε μία από τις ασθενέστερες επιδόσεις από την αρχή του 2017, υποχωρώντας στις 53,7 από 54,9 μονάδες. Οι μεταποιητικές εταιρείες, ωστόσο, τα πήγαν καλύτερα του αναμενόμενου τον Ιούλιο. Ο δείκτης PMI του τομέα αυξήθηκε στις 55,1 από 54,9 μονάδες και έναντι πρόβλεψης για 54,6 μονάδες. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή διατηρήθηκε σταθερός στις 54,2 μονάδες.