Μεγαλοπρεπέστατο “άδειασμα” πρόσφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον ΦΠΑ στα νησιά και τη σύνδεση αυτού θέματος με τη συμφωνία για το προσφυγικό, όπως επιχείρησε να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε στο εάν το Βερολίνο και η Αθήνα έχουν συμφωνήσει την παράταση της ισχύος του χαμηλού συντελεστή στα ελληνικά νησιά με αντάλλαγμα τη συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων και η απάντησή της ήταν κάτι περισσότερο από ξεκάθαρη.
“Αυτό έχει ειπωθεί συχνά, αλλά κατηγορηματικά όχι! Έχω συζητήσει εντατικά μαζί του, εννοώντας τον Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν θα συνδέσουμε επουδενί αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δυό μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Και για αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και τώρα έχει βρεθεί ένας τρόπος για το πώς θα αντισταθμιστεί η -ας πούμε- αλλαγή του προγράμματος μέσω της επιμήκυνσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για αυτό θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού την 1η Αυγούστου. Και πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που βρέθηκε τώρα είναι ένας καλός δρόμος. Αλλά δεν υπήρξε καμία σύνδεση των διαφορετικών θεμάτων”.
Η κα Μέρκελ στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην 20η Αυγούστου που ολοκληρώνεται το δημοσιονομικό πρόγραμμα, λέγοντας πως είναι μία σημαντική ημέρα, αλλά ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει συνέχεια της επίδρασης των προγραμμάτων.
Όπως σημείωσε “δίδεται στην Ελλάδα επιπλέον χρόνος δεκαετιών και αυτό αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης”.
«Πρέπει να φέρουμε δύο πράγματα σε μία ισορροπία. Από τη μία πλευρά το πόσο θα περιμένουμε μέχρι να έχουν αποπληρωθεί κάποια συγκεκριμένα χρήματα βοήθειας και από την άλλη πλευρά το γιατί πρέπει να συνεχίσουμε για αυτό, για κάποιο χρονικό διάστημα, να διατυπώνουμε τις προσδοκίες, όπως π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της «θερινής» συνέντευξης Τύπου της και επισήμανε ότι «αν η Ελλάδα δεν παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα είναι δυνατό να μειώσει το ύψος του χρέους».
Όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση του ελληνικού χρέους, η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για τη λήψη «ενός μεγάλου αριθμού μέτρων για να βοηθήσουμε ώστε να μειωθεί το ύψος του χρέους, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων τους οποίους έχουμε, δηλαδή ότι δεν μπορεί εντός Ευρωζώνης να υπάρξει κούρεμα χρέους υπό την κλασική έννοια».
«Πιστεύω ότι είναι ένας “καλός συμβιβασμός”» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Από τη μία πλευρά ναι, το πρόγραμμα τελείωσε, αλλά με αυτό η Ελλάδα δεν είναι ακόμη, ας πούμε, πάλι στην κατάσταση του ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα πρόγραμμα. Αλλά πιστεύω -και έχω μιλήσει για αυτό με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα- ότι είναι μία σημαντική ημέρα τον Αύγουστο, όταν αυτό το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει, αλλά η συνέχεια της επίδρασης αυτών των προγραμμάτων δεν έχει τελειώσει με αυτήν την ημέρα και για αυτό πρέπει και στο μέλλον να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Άρα, βλέπω περισσότερο μία απόδειξη εμπιστοσύνης ότι δίνουμε στην Ελλάδα για δεκαετίες επιπλέον χρόνο, προκειμένου να βγει από μία δύσκολη κατάσταση».