Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φαίνεται να έχει νέες απαιτήσεις από την Αθήνα, αφού όπως έγινε γνωστό ζήτησε από την κυβέρνηση να διατηρήσει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και μετά την έξοδό της από τα μνημόνια τον Αύγουστο, ενώ ταυτόχρονα στο τραπέζι “επεσε” και το ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί να προβεί σε νέες μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η “Καθημερινή” σε πρόσφατη έκθεσή του το Ταμείο υπογραμμίζει ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις αφορούν τόσο τα εργασιακά όσο και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επιθυμεί η Ελλάδα να διατηρήσει τις αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Υπενθυμίζουμε, ότι το ΔΝΤ, στην ανακοίνωσή του για τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της αποστολής του στην Αθήνα τον Ιούνιο, τόνιζε ότι η νομοθεσία που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.
Μεταρρυθμίσεις στις ομαδικές απολύσεις
Οι απαιτήσεις όμως δεν τελειώνουν στα προαναφερθέντα. Όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις στις ομαδικές απολύσεις, ώστε η Ελλάδα να συμβαδίζει με τις καλύτερες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην συνέχεια, επιμένει στην απελευθέρωση των ορισμένων επαγγελμάτων, όπως μηχανικών, δικηγόρων, συμβαιλογράφων κ.ο.κ , την απελευθέρωση της αγοράς οικοδομικών υλικών αλλά και στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, με άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές.
Τέλος, σε γενικές γραμμές το ΔΝΤ ευελπιστεί ακόμη και στην πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης νέων επενδύσεων, και σε αυτό το πλαίσιο ζητεί την οριστικοποίηση της νομοθεσίας για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.