Το τουρκικό δικαστήριο για απέρριψε ξανά το αίτημα για την απελευθέρωση που κατέθεσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης για 140 ημέρες.
Η τουρκική δικαιοσύνη επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι ακόμη συνεχίζεται η έρευνα των τουρκικών αρχών για την υπόθεση, ενώ ταυτόχρονα τονίστηκε πως είναι αλλοδαποί χωρίς μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Εδώ έρχεται το ζήτημα της διαβίβασης εγγράφων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γιατί με νομοθετική ρύθμιση η ελληνική κυβέρνηση έχει ορίσει μόνιμη κατοικία στην Τουρκία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, κάτι που δεν ελήφθη στα υπόψιν από το τουρκικό δικαστήριο.
Τι είπαν στις καταθέσεις τους
Ο Άγγελος Μητρετώδης, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ανέφερε στο δικαστήριο: «Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κατάθεση του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, ο οποίος είπε «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».
Τι είπε ο εισαγγελέας
Από την πλευρά του ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ότι υπάρχει «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Επίσης, ο εισαγγελέας ζήτησε συνέχιση της εξέτασης του ψηφιακού υλικού κάτι που είναι πιθανό να αλλάξει την κατηγορία και σημείωσε ότι το γεγονός ότι η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν την ελάχιστη γνώση πορείας στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνει τις πιθανότητας διάπραξης του εγκλήματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και του δημοσιογράφου Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».
Τέλος, παρά τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς για δήλωση μόνιμης κατοικίας των δυο στρατιωτικών στην Τουρκία ο εισαγγελέας έθεσε το θέμα «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας», και όπως είπε «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους».
Να σημειωθεί ότι σήμερα αίρεται το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που τυπικά σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν μπορούν να κρατούνται. Από τη μια, αυτή η εξέλιξη γεννά ελπίδες, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι τα περί άρσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και τα όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο, στην Τουρκία, είναι σχετικά.