Την ανάγκη να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομικοτεχνική μελέτη, εκφράζουν, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.
Στην επιστολή τους αναφέρουν πως ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας πρέπει να χαρακτηρίζεται από άμεση προσβασιμότητα σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σημειώνουν ότι «σήμερα γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα νέο Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ο φραγμός της πρόσβασης σε ειδικούς ιατρούς (gatekeeping) και το δεύτερο είναι η θεσμοθέτηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)».
Μάλιστα, όπως τονίζεται στην επιστολή, το πρώτο παραπέμπει σε μοντέλα υγείας προηγούμενων δεκαετιών και το δεύτερο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, πειραματικό και σπάταλο.
«Επειδή, δε, δεν υλοποιείται όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, έχει δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και στους γιατρούς, που με αυταρχικό και παράνομο τρόπο εντέλλονται να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, από θεραπευτές. Ο κάκιστος σχεδιασμός και προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας, ενός σημαντικού θεσμού, του Οικογενειακού Γιατρού και η αναμενόμενη απροθυμία των γιατρών είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα να στελεχώσουν το Σύστημα, δημιουργεί δυσλειτουργία στο υπάρχον Σύστημα. Έτσι, η ηγεσία του υπουργείου, ευρισκόμενη σε πανικό, αυθαιρετεί, εκβιάζει και παρανομεί» επισημαίνουν οι γιατροί.
Με την επιστολή τους ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τονίζουν ότι η Ομοσπονδία τους έχει υλοποιήσιμες θέσεις, που μπορούν να συμβάλουν στην ανόρθωση του Συστήματος Υγείας.
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ουδέποτε έλαβε υπόψη τις απόψεις μας και δεν κληθήκαμε ως Πανελλήνια Ομοσπονδία να συμμετέχουμε στις επιτροπές για την εκπόνηση και σχεδιασμό του Συστήματος. Αντίθετα υπάρχει ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης μας και πολλοί διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) αρνούνται την επανατοποθέτηση απολυμένων γιατρών, μετά από άμεσα εκτελεστέες δικαστικές αποφάσεις. Αρνούνται επίσης την πληρωμή πολλών γιατρών, που επέστρεψαν στα ΚΥ εδώ και μήνες και εργάζονται κανονικά» καταλήγουν οι γιατροί ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.
Σε άλλο σημείο της επιστολής τους υποστηρίζουν πως όλες οι Μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και αποκαλύπτουν ότι σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες, π.χ. παιδίατροι και καρδιολόγοι, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως υπογραμμίζουν, «αρκετά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95%, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας. Ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα. Στην περίοδο της κρίσης φυτρώνουν καθημερινά νέες μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας».