To σπίτι του Ιόλα, ένα σπουδαίο στολίδι της Αθήνας ξακουστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης ερημώνει εδώ και χρόνια έχοντας μετατραπεί σε έναν χώρο ανομίας, βρωμιάς και παρακμής.
Πρόκειται για ένα τεράστιο σπίτι περίπου 1.600 τετραγωνικών σε έναν κήπο έξι στρεμμάτων στο Κοντόπευκο της Αγίας Παρασκευής που δεν θυμίζει σε τίποτα τις ένδοξες και μοναδικές στιγμές που έχουν διαδραματιστεί σε αυτούς τους χώρους.
Το 1987 ο Ιόλας πέθανε και το σπίτι του πέρασε στους κληρονόμους του, οι οποίοι αδυνατούσαν να συνεννοηθούν, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα χέρια ενός εργολάβου. Εκείνος με τη σειρά του, με την κρίση να χτυπάει πρωτίστως την αγορά ακινήτων, το πούλησε στον Δήμο Αγίας Παρασκευής για περίπου τρία εκατομμύρια.
Από το 1987 λοιπόν αυτό το στολίδι που έχει φιλοξενήσει ανθρώπους “σύγχρονα μεγαθήρια” ερημώνει και σαπίζει. Μετατρέπεται σε ένα σκουπίδι της πόλης.
Το σπίτι αυτό που δεν είναι πλέον σπίτι. Ερείπια παντού, σπασμένα μάρμαρα και σύριγγες συνθέτουν μία εικόνα κατάρρευσης και παρακμής. Πλιατσικολόγοι έχουν κλέψει από τα μάρμαρα μέχρι τη γκαρνταρόμπα και τη βιβλιοθήκη του Ιόλα. Οι χρυσές κουπαστές από τις σκάλες έχουν κάνει φτερά, ενώ όλοι οι τοίχοι και τα πατώματα είναι γεμάτα από γκράφιτι. Ακόμα και οι κίονες και οι λέοντες της Ραβέννα που κοσμούν την αυλή έχουν καταστραφεί.
Για να καταλάβει κάποιος τη σπουδαιότητα αυτού του χώρου, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη βίλα του Ιόλα έχουν εκθέσει τις δημιουργίες τους διάσημες Έλληνες γλύπτες, όπως ο Τάκις, ο ζωγράφος, Αλέκος Φασιανός, αλλά και καλλιτέχνες γνωστοί σε όλη την υφήλιο, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Άντι Γουόρχολ.
Πέρα όμως από τους καλλιτέχνες, στον κήπο έχουν μείνει στην ιστορία τα πάρτι του Ιόλα με καλεσμένους αρχηγούς κρατών, καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, εφοπλιστές. Ένας από αυτούς ήταν και ο Βερσάτσχε, ο οποίος κάθε φορά που ερχόταν στην Ελλάδα έπινε τον καφέ του στη Βίλα του Ιόλα.
Αυτός λοιπόν ο χώρος πλέον είναι ένα ερείπιο. Ο Δήμος στον οποίο ανήκει έκανε αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα και τα κατάφερε με επιδότηση 2,5 εκατομμύριων ευρώ.
Σκοπός του δήμου είναι να μετατρέψει αυτό το χώρο σε μουσείο και ίδρυμα και να του δώσει ξανά την χαμένη του αίγλη. Με το σπίτι να είναι κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο ο δήμος θα επιχειρήσει να διατηρήσει την τεχνοτροπία και την αρχιτεκτονική του Ιόλα.