Αθλητισμός

Μουντιάλ: Γαλλία 1998 – Τότε και τώρα

Στο Μουντιάλ του 1998 ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας, σήκωνε στον ουρανό των Παρισίων το τρόπαιο.

Ήταν 12 Ιουλίου 1998, όταν ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, σήκωνε στον ουρανό των Παρισίων το τρόπαιο του Μουντιάλ. Ο αρχηγός εκείνης της εθνικής Γαλλίας, είχε οδηγήσει -μαζί με τον Ζινεντίν Ζιντάν- τους «πετεινούς», για πρώτη φορά στην Ιστορία τους, στην κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου, μετά τον εμφατικό θρίαμβο με 3-0 επί της Βραζιλίας του Ρονάλντο.

Περίπου πέντε μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου 1998, ήλθε στον κόσμο ένα μικρό αγόρι, που έμελλε -20 χρόνια μετά- να συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με τον Ντεσάμπ, την εθνική Γαλλίας και το Μουντιάλ. Ο λόγος για τον Κιλιάν Μπαπέ, που πριν συμπληρώσει 20 χρόνια ζωής «λάμπει» στην κορυφαία διοργάνωση, υπό τις οδηγίες του …Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Ο νυν Γάλλος εκλέκτορας, είναι ο άνθρωπος που συνδέει αυτές τις δύο κορυφαίες στιγμές του γαλλικού ποδοσφαίρου. Και σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου, θα βάλει το όνομα του στο ιδιαίτερα κλειστό κλαμπ με τους Μάριο Ζάγκαλο και Φραντς Μπεκενμπάουερ, οι οποίοι έχουν κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο, τόσο ως παίκτες, όσο και ως προπονητές.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τον θρίαμβο του 1998, το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει ριζικά. Τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν στο λαοφιλέστερο των παιχνιδιών έχουν εκτοξευθεί, ενώ σήμερα τα πάντα σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ομως ο «Ντι Ντι» δεν έχει αλλάξει και παραμένει ο «πατέρας της νίκης» για το γαλλικό ποδόσφαιρο, όπως μαρτυρά και το προσωνύμιο που του έχει αποδοθεί από τους συμπατριώτες του. «Εχει την νίκη μέσα του», υποστηρίζει το «δεξί χέρι» του Γάλλου ομοσπονδιακού, Γκι Στεφάν…

Οι ομοιότητες της ομάδας που έκανε την Γαλλία να βγει στους δρόμους το 1998, με τους «τρικολόρ» που θα διεκδικήσουν απόψε το τρόπαιο στην Μόσχα, δεν σταματούν στον Ντεσάμπ. Για παράδειγμα, στην διοργάνωση της Γαλλίας, από τους βασικούς πρωταγωνιστές της εντυπωσιακής πορείας ήταν ο Φαμπιάν Μπαρτέζ. Ο ιδιόρρυθμος τερματοφύλακας που σταμάτησε σε πολλές περιπτώσεις τους αντιπάλους επιθετικούς, όπως κάνει και στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Ούγκο Γιορίς.

Στο Μουντιάλ του 1998, οι φίλοι του ποδοσφαίρου, είδαν να «ανατέλει το άστρο» του Τιερί Ανρί και του Νταβίντ Τρεζεγκέ. Οπως συμβαίνει στα γήπεδα της Ρωσίας, με τον Κιλιάν Μπαπέ, που απλώς επιβεβαιώνει τα όσα έχουν ειπωθεί για τις ικανότητες του και δικαιολογεί -στον βαθμό που αυτό είναι αποδεκτό σε κοινωνικό επίπεδο- τα σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ της αξίας του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Τόσο ο Ανρί -που πλέον είναι πρώτος σκόρερ στην εθνική Γαλλίας με 51 γκολ- όσο και ο Μπαπέ, έχουν θητεύσει στην Μονακό, ενώ σκόραραν από τρεις φορές στην κορυφαία διοργάνωση του 1998 κα του 2018, αντίστοιχα. Ο «Τιτί» πέτυχε δύο γκολ με την Σαουδική Αραβία κι ένα με την Νότια Αφρική, ενώ ο Μπαπέ σκόραρε με το Περού και δις στον εντυπωσιακό αγώνα για τους «16» με την Αργεντινή (4-3).

Ακόμη μία αξιοσημείωτη σύμπτωση, που αφορά στις δύο διοργανώσεις και τους «πετεινούς», είναι πως ο βασικός σέντερ φορ δεν «βρήκε δίχτυα»! Τότε ήταν ο Στεφάν Γκιβάρς που έμεινε «άσφαιρος», ενώ στα έξι ματς που έχει δώσει η Γαλλία στα γήπεδα της Ρωσίας, ο Ολιβιέ Ζιρού δεν έχει καταφέρει να σκοράρει.

«Δεν με απασχολεί καθόλου εάν νικάμε και δεν σκοράρω. Θα γίνω πρωταθλητής κόσμους και αυτό θα είναι η μεγαλύτερη τιμή στην καριέρα μου», δήλωσε με νόημα ο επιθετικός της Τσέλσι, που σε 80 συμμετοχές μετρά 31 γκολ με τους «τρικολόρ», όντας στην 4η θέση του σχετικού πίνακα.

Κοινός παρονομαστής των δύο ομάδων, είναι η προσήλωση και η έμφαση στην αμυντική λειτουργία. Τόσο ο Εμέ Ζακέ, όσο και ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, βασίσθηκαν στην διατήρηση του «μηδέν» με «επικεφαλής» τους τρεις αμυντικούς μέσους. Τότε ήταν ο -σημερινός αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού- Κριστιάν Καρεμπέ, ο …Ντιντιέ Ντεσάμπ και ο Εμανουέλ Πετί, ενώ σήμερα, αυτόν τον ρόλο, έχουν οι Ενγκολό Καντέ, Πολ Πογκμπά και Μπλεζ Ματουϊντί.

Τέλος, τόσο στο Μουντιάλ του 1998, όσο και στην διοργάνωση της Ρωσίας, ο Γάλλος ομοσπονδιακός, έκανε μία …μετατόπιση από τα στόπερ στο δεξί άκρο της άμυνας και μάλιστα σε αμφότερες τις περιπτώσεις με εξαιρετική επιτυχία. Τότε, ο Ζακέ, είχε αναθέσει την δεξιά πτέρυγα στον Λιλιάν Τουράμ που έκανε σπουδαία καριέρα στην συνέχεια, ενώ εφέτος, ο Ντεσάμπ, είναι ο …υπεύθυνος για την εντυπωσιακή απόδοση του Μπενζαμέν Παβάρ στην θέση του δεξιού φουλ-μπακ, η οποία …εξαργυρώθηκε με την μεταγραφή από την Στουτγκάρδη στην Μπάγερν Μονάχου…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο