Το Μαξίμου είχε ενημερωθεί για τις ενοχλήσεις για την εξαγγελία του μέτρου παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά από το Euroworking Group της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Η απόφαση να “παγώσει” η εκταμίευση της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα ήρθε ως έκπληξη στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα του Eurogroup, αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά -εδώ και ημέρες- ότι υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί η δόση, καθώς είχαν εκφραστεί ενοχλήσεις όχι μόνο από τους θεσμούς αλλά και από εταίρους για τον τρόπο που λήφθηκαν οι αποφάσεις όσον αφορά την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ.
Όλα άρχισαν όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις 29 Ιουνίου ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση για “όσο διαρκεί η κρίση και για όσο είμαι στη θέση αυτή”, είχε πει χαρακτηριστικά.
Αυτή η ανακοίνωση έγινε μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί την επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία που πρώτα είχαν περάσει από την Ελλάδα, κάτι που του είχε ζητήσει η Γερμανίδα καγκελάριος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, γι’ αυτό και πολλά ρεπορτάζ έλεγαν τότε ότι η επέκταση του ΦΠΑ ήταν το αντάλλαγμα της Άνγκελα Μέρκελ για τη βοήθεια που της προσέφερε.
Όμως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει δείξει ότι προσπερνά διαδικασίες και θεσμούς στα οκτώ χρόνια της ελληνικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει τότε ότι η απόφαση λήφθηκε με την “κατανόηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι απόλυτος γνώστης των συνθηκών σε αυτά τα πέντε νησιά”, όπως ανέφερε.
Όπως είναι γνωστό, όμως, ύστερα από τρία μνημόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί έναν από τους θεσμούς και σίγουρα δεν έχει τον τελικό λόγο όσον αφορά την Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι των υπόλοιπων θεσμών (ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) πολύ γρήγορα εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την εξαγγελία αυτού του μέτρου, καθώς, πρώτον, δεν ήταν ενήμεροι και, δεύτερον, δεν είχαν δώσει την έγκρισή τους, παρόλο που το δημοσιονομικό κόστος δεν ήταν μεγάλο.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, από το Euroworking Group της προηγούμενης εβδομάδας είχαν εκφραστεί από κάποιες πρωτεύουσες, και όχι μόνον από το Βερολίνο, οι ενοχλήσεις για την εξαγγελία του μέτρου από τον Αλέξη Τσίπρα. Καθώς η ανακοίνωση είχε γίνει από τον Έλληνα πρωθυπουργό και οι θεσμοί δεν ήθελαν να δημιουργήσουν μεγάλο θέμα μία ανάσα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, κρατήθηκαν πολύ χαμηλοί τόνοι, ενώ το Βερολίνο ζήτησε από την Αθήνα να καλύψει τις απώλειες εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ μέσω άλλων πηγών.
Αυτός φαίνεται να ήταν και ο λόγος που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσήλθε στο Eurogroup προετοιμασμένος, έχοντας τις περικοπές των 28 εκατ. από αμυντικές δαπάνες σημειωμένες σε έγγραφο.
Η εξαγγελία της Αθήνας δεν είχε περάσει εντελώς απαρατήρητη και από την Μπούντεσταγκ, όπου ο βουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ είχε ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τονίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν μπορεί “απλώς να συναινέσει” στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ.
Εφόσον η γερμανική Βουλή είχε ήδη ψηφίσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στο οποίο αποδεικνύεται ότι έχουν ικανοποιηθεί και τα 88 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, το γεγονός ότι ένα από αυτά δεν ικανοποιήθηκε τελικά ύστερα από μονομερή απόφαση της Ελλάδας δημιούργησε πρόβλημα και η εκταμίευση “πάγωσε” μέχρι να πει το “ναι” η Γερμανία.
Ωστόσο, οι θεσμοί λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μικρό κώλυμα το οποίο θα λυθεί τις επόμενες εβδομάδες, επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του ESM, όπου σημειώνεται πως επί της αρχής εγκρίνεται το τελευταίο τμήμα της δόσης του προγράμματος για τη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές. “Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει γρήγορα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM”.
Neues Deutschland: “Επίδειξη ισχύος της γερμανικής κυβέρνησης το μπλοκάρισμα της τρίτης δόσης”
“Η γερμανική στάση απέναντι στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως πολιτικά ηθελημένη σχολαστικότητα. Το να πρέπει να ασχοληθεί η γερμανική Βουλή γι’ άλλη μια φορά με την καταβολή της τελευταίας δόσης του δανείου είναι εντελώς περιττό. Όλους τους άλλους δανειστές, εκτός από την Γερμανία, δεν φαίνεται να τους απασχολεί το γεγονός ότι η Αθήνα δεν θέλει να αυξήσει τον ΦΠΑ σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Γιατί άλλωστε; Δεν αλλάζει τίποτα στο ότι η χώρα πληροί κατά βάση τους όρους των πιστωτών”, γράφει σε σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα «Neues Deutschland» (ND).
“Αλλά το Βερολίνο είναι για λόγους αρχής μικρόψυχο με την Αθήνα. Ήδη από το 2010, από την πρώτη στιγμή που η Ελλάδα εξαρτιόνταν από τα δάνεια των διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων, ο πιο αυστηρός επιτηρητής βρισκόταν στο Βερολίνο. Όποτε και να υπήρξε διαπραγμάτευση των όρων για τα δάνεια τα τελευταία χρόνια, ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε πρόσθετε έναν καινούριο. Παρά το γεγονός ότι τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας στραγγάλιζαν την ελληνική οικονομία και ο λαός βυθιζόταν στην ανεργία και τη φτώχεια. Το σημαντικό ήταν να επιβάλει το Βερολίνο τη θέλησή του”, συνεχίζει το σχόλιο της ND.
Και η αριστερή γερμανική εφημερίδα καταλήγει: “Με την τωρινή της ενέργεια (σ.σ. το μπλοκάρισμα της δόσης) η γερμανική κυβέρνηση θέλει για μια ακόμα φορά να κάνει επίδειξη ισχύος στην Ελλάδα πριν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου και η Αθήνα να σταθεί ξανά στα πόδια της”.