Πολιτισμός

Έμη Τρίκαρδου στο pagenews.gr: Φιλανθρωπία είναι ο φίλος του ανθρώπου

Συνάντησα τη σύζυγο του Προέδρου της Lifeline Hellas κα Έμη Τσίτσικα-Τρίκαρδου στο κατάστημά της με την επωνυμία «Artemide», στην Κηφισιά. Είδα μια πολύ ζεστή κι εγκάρδια παρουσία που με υποδέχτηκε γεμάτη ευγένεια και καλοσύνη.

Βρήκα πολύ συγκινητικό το γεγονός πως η μητέρα της (βέρα Κωνσταντινοπολίτισσα) ήταν εκεί προκειμένου να με τιμήσει δια της παρουσίας της. Μάλιστα, προς το τέλος της πολύ ενδιαφέρουσας συνομιλίας μας, εμφανίστηκε κι ο σύζυγός της Έμη (κ.Ιωάννης Τρίκαρδος -Επίτιμος Πρόεδρος της Lifeline Hellas, ο οποίος ωστόσο άφησε τη γυναίκα του να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη συζήτησή μας.

Την ευχαριστώ θερμά για την άριστη φιλοξενία της, το χρόνο της και βέβαια για το θεάρεστο έργο της δίπλα στην Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας.

Κυρία Τρίκαρδου πώς γνωρίσατε την πριγκίπισσα Αικατερίνη και πόσο εύκολα ξεχνάτε τον τίτλο της πριγκίπισσας στο πλαίσιο της συνεργασίας σας και της φιλικής σας σχέσης;

Τη γνώρισα πριν πολλά χρόνια διότι ήρθε σ’ επαφή με τον άνδρα μου για να ξεκινήσουν την Lifeline Hellas. Εγώ τότε είχα δουλειά, τα παιδιά μου ήταν μικρά και είχα πει ότι θα βοηθάω από «κοντά». Κάποια στιγμή, λοιπόν, που γίνονται οι διαδικασίες σύστασης του νέου διοικητικού συμβουλίου (ενώ την ήξερα) γυρνά η Πριγκίπισσα Αικατερίνη προς εμένα και λέει: «η Έμη γιατί δεν είναι εδώ» ; (Εγώ, εντωμεταξύ καθόμουν έξω κι έπινα τον καφέ μου) «θέλω και την Έμη στο διοικητικό συμβούλιο».

Της λέω εμένα τι να με κάνετε; Θα υπάρχει ο άνδρας μου στο διοικητικό συμβούλιο. «Όχι, θέλω κι εσένα» μού λέει. Έτσι μπήκα κι εγώ στην αίθουσα καθώς δεν ήθελα να της χαλάσω το χατίρι.  Πάντα ασκούσε πάνω μου μια μαγεία αυτή η γυναίκα. Κι όχι γιατί ήταν πριγκίπισσα. Ξεχνάς ότι φέρει αυτόν τον τίτλο και είναι χαρακτηριστικό κι αυτό που λέει η ίδια, ότι το στέμμα το φοράμε στην καρδιά κι όχι στο κεφάλι.

Κι αυτή η γυναίκα για μένα πραγματικά το φοράει στην καρδιά. Αυτό στην ψυχή μου σημαίνει πριγκίπισσα. Ίσως, εάν ποτέ έγραφα ένα παραμύθι θα ήθελα να περάσω στα παιδιά πως πριγκίπισσα είναι αυτή που έχει καλοσύνη στην καρδιά της.

Έτσι και ξεκινήσαμε! Η Ελλάδα τότε δεν ήξερε τι ήταν η Lifeline ούτε και το έργο που παράγει. Η Lifeline είχε γραφεία στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, αλλά εμείς οι Έλληνες δε γνωρίζαμε ποια είναι η πριγκίπισσα Αικατερίνη και ποιο είναι το έργο της.

Από μεριάς μου, λοιπόν, προσπάθησα να κάνω πολλά μεσημεριανά γεύματα και συναντήσεις με φίλες μου και κυρίες με κάποιο κύρος για να γνωρίσουν το έργο της. Το βασικό μέλημά μου ήταν να καταλάβουν πώς γινόταν η φιλανθρωπία εκείνη την εποχή.

Τότε, όλες οι ενέργειες και τα έσοδα από τα events και τις δωρεές πήγαιναν αμέσως στη Σερβία. Να υπενθυμίσω στους αναγνώστες τoυ pagenews.gr πως η γειτονική Σερβία είχε μόλις βγει από έναν πολύ σκληρό πόλεμο όπου μέσα σ’ όλη αυτή τη δύνη χανόντουσαν και παιδικές ζωές.

Την εν λόγω περίοδο πολλές φίλες που είχα μού έλεγαν το εξής: «καλά δεν έχουμε ανάγκες εδώ στην Ελλάδα και δίνουμε στη Σερβία;» Βέβαια, εγώ δεν είμαι της γνώμης ότι επειδή βοηθώ την αδερφή μου δεν βοηθώ και την εξαδέλφη μου.

Εκείνη την εποχή η Ελλάδα δεν είχε τα προβλήματα που έχει σήμερα. Τότε στη Σερβία όπως προείπα τα παιδιά πέθαιναν και για μένα ήταν ευχής έργον που γνώρισα την πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας και μπόρεσα να κάνω κάτι γι’ αυτά τα πλάσματα.

Όμως, ο καιρός έχει γυρίσματα και όταν το 2008 άρχισαν τα πολύ μεγάλα προβλήματα στην πατρίδα μας, γυρνάει η πριγκίπισσα από μόνη της και λέει: «εγώ είμαι Ελληνίδα. Ό,τι κάνουμε από δω και πέρα μένει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση παιδιά να έχουν προβλήματα και να μην κάνω εγώ κάτι προκειμένου να βοηθήσω». Έτσι, από το 2008 ό,τι κάνουμε εν Ελλάδι πηγαίνει στα νοσοκομεία Παίδων για εξοπλισμό. Δεν δίνουμε ποτέ χρήματα. Αγοράζουμε, όμως, ανάγκες. Κι επίσης κι αυτοί που βοηθούν στο θεάρεστο αυτό έργο, ξέρουν πού θα πάει αυτό που ουσιαστικά στερούνται για να γίνει φιλανθρωπία. Να ξεκαθαρίσω δε πως όλες οι δράσεις μας αφορούν στο παιδί.

-Deborah L. Wince-Smith (president & CEO of the Council on Competitiveness, a coalition of CEOs, university presidents, labor leaders and national laboratory directors, committed to driving U.S. competitiveness)

-Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας

-Έμη Τρίκαρδου (δημιουργός του οίκου «Artemide» & πρωτοστάτης της φιλανθρωπικής οργάνωσης Lifeline Hellas)

Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που η πριγκίπισσα Αικατερίνη εστιάζει τόσο στο παιδί;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Ίσως γιατί το παιδί είναι μια νέα ζωή. Δεν την έχω ρωτήσει και με βρίσκετε λιγάκι απροετοίμαστη στο ερώτημά σας αυτό. Ίσως, γιατί ο άνδρας μου έχει πολύ αδυναμία στα παιδιά και στις ανάγκες που απορρέουν από το μεγάλωμά τους. Όχι βέβαια ότι και οι μεγάλοι δεν έχουν ανάγκες. Έχουμε σκεφτεί να γίνουν κάποιες ενέργειες και γι’ αυτούς αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα γίνουν μέσω της Lifeline Hellas ή με κάποιο διαφορετικό μηχανισμό.

Πού γίνονται οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις της Lifeline & της Lifeline Hellas;

Οι εκδηλώσεις που κάνουμε δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Γίνονται και events στο Λονδίνο από Έλληνες που ζουν εκεί, οι οποίοι κάνουν διάφορες ενέργειες για να μαζέψουν χρήματα για λογαριασμό της Lifeline Hellas και τα ελληνικά νοσοκομεία. Συμμετάσχουν σ’ ό,τι κάνουμε ανά τον κόσμο, γιατί γίνονται πάρα πολύ μεγάλες εκδηλώσεις σε Νέα Υόρκη, Σικάγο κι όλα αυτά για να συνδράμουν στο έργο της πριγκίπισσας.

Να επιστρέψουμε Έμη στη σχέση σας με την πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας;

Συναναστρεφόμενη με την πριγκίπισσα νιώθω λες κι έχω μια ακόμα μαμά. Άλλες φορές είναι σα να έχω μια φίλη κολλητή, η οποία θα καθίσει δίπλα μου για να συζητήσουμε το θέμα το δικό μου. Και μιλάμε γι’ έναν άνθρωπο πολυάσχολο. Δεν της φτάνει ο χρόνος, αλλά στη δια ζώσης επικοινωνία θα τα εγκαταλείψει όλα για να ασχοληθεί με σένα και το πρόβλημά σου. Αυτό, για μένα είναι μοναδικό!

Ο άνθρωπος ο οποίος κάνει φιλανθρωπία πραγματική, δεν θα κάνει μια εκδήλωση μόνο και μόνο για να μαζέψει χρήματα. Είναι ο άνθρωπος που είναι φίλος με τον άνθρωπο, αυτό πάει να πει φιλανθρωπία. Κι αυτό που σάς λέω ότι μπορεί να «καίγεται ο κόσμος» αλλά αυτή να κάτσει εκεί μαζί σου είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα του όρου φιλανθρωπία. Κι αυτό το έχει η πριγκίπισσα, όχι μόνο με μένα αλλά με πολύ κόσμο γύρω της.

Στην εποχή που ζούμε είναι δύσκολο να «κλέβουμε» από το χρόνο μας προκειμένου να προσφέρουμε στον απέναντί μας. Είναι δύσκολο και ίσως και ακατόρθωτο όταν οι περισσότεροι από μας δουλεύουμε από το πρωί έως το βράδυ. Οι δε πράξεις μας πρέπει να γίνονται ενσυνείδητα για να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτό που κάνουμε. Και θα κλείσω λέγοντάς σας πως υπάρχει τρόπος γι’ αυτόν που θέλει να δώσει, πιστέψτε με.

Αυτό που συνδέει την πριγκίπισσα Αικατερίνη με την Ελλάδα είναι η ορθοδοξία;

Οι Έλληνες είμαστε λίγο ευαίσθητοι με την ορθοδοξία, αυτό είναι η αλήθεια. Αλλά δεν παύουμε ποτέ να είμαστε φιλόξενοι. Έχουμε καλά στοιχεία ως λαός. Το βλέπω και στο έργο μας. Στο πώς οι άνθρωποι έρχονται και βοηθούν. Άλλοι έχουν τόση σύνεση, άλλοι πάλι το κάνουν κρυφά αλλά αυτό δεν έχει σημασία για μένα γιατί το αποτέλεσμα μετρά.

Πιστεύετε πως έχετε καταφέρει να υλοποιήσετε τους στόχους σας ως Lifeline Hellas;

Οι στόχοι δεν τελειώνουν ποτέ, δυστυχώς… Κι όταν αισθάνεσαι ότι μπορείς και ότι έχεις πλάι σου ανθρώπους που σε στηρίζουν δεν σταματάς να ονειρεύεσαι και να βάζεις τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Νομίζω πώς όχι, δεν έχουμε ολοκληρώσει τους στόχους μας!

Πώς τίθενται αυτοί οι στόχοι για τους οποίους αναφερθήκαμε;

Ανάλογα με τις ανάγκες. Δεν τους θέτουμε εμείς αλλά οι συνθήκες που βρίσκουμε μπροστά μας. Οπότε, αν βρεθεί κάποια ανάγκη ο στόχος μας είναι να την καλύψουμε.

Τι είδους αίτημα λαμβάνετε, πόσο συχνά και με ποια μέθοδο;

Αίτημα λαμβάνουμε όχι μόνο ιατρικού ενδιαφέροντος, αλλά για παράδειγμα κι από κάποιο σχολείο μακρινό το οποίο θέλει ένα κομπιούτερ, γραφεία κ.λπ.. Δηλαδή, δεν είναι ότι θα μας πάρουν τηλέφωνο για να αγοράσουμε μόνο ένα μηχάνημα σ’ ένα νοσοκομείο. Επικοινωνούν με μας για πάρα πολλά πράγματα τα οποία επειδή έχουμε γύρω μας πάρα πολύ κόσμο ο οποίος μας συνδράμει, τα εν λόγω αιτήματα καλύπτονται από χορηγίες. Οποιοδήποτε αίτημα έχει έρθει στα χέρια μας, το εξετάζουμε και προσπαθούμε να το πραγματοποιούμε (μέχρι στιγμής) επιτυχώς.

Πώς γίνεται η αξιολόγηση των αιτημάτων; Υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός;

Βέβαια! Πάντα ελέγχουμε το αίτημα εάν είναι πραγματικό εάν δεν είναι κ.ο.κ.. Η διευθύντριά μας στο γραφείο πάντα τα ελέγχει εν τω βάθει πριν γίνει οποιαδήποτε χορηγία. Ρωτάμε τους πάντες μέχρι να μάθουμε από πού προκύπτει η κάθε ανάγκη.

Περίπου το μήνα πόσα αιτήματα έχετε;

Αυτό δεν το γνωρίζω. Τουλάχιστον στατιστικά.

Γνωρίζετε, ωστόσο, εάν έχουν αυξηθεί;

Από το 2008 και μετά όταν αρχίσαμε να ασχολούμαστε οριστικά με την Ελλάδα, τουλάχιστον για μένα, ήταν αδιανόητο να φανταστώ πως το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» είχε τόσες ανάγκες. Είχε και συνεχίζει, δυστυχώς, να έχει ατελείωτες ανάγκες.

Ως Lifeline Hellas έχετε συνεργαστεί με την κα Βαρδινογιάννη;

Με την κα Βαρδινογιάννη έχουμε κάνει πολλά πράγματα από κοινού. Είμαστε πάντα σ’ επαφή επειδή είναι κιόλας προσωπική φίλη της πριγκίπισσας. Είναι πάντα παρούσα στις δικιές μας εκδηλώσεις και συνδράμει την πριγκίπισσα κι εκείνη με την σειρά της είναι εξίσου βοηθητική σ’ ό,τι χρειαστεί. Δεν έχουμε κάνει κάτι μαζί ως event, αλλά όπως είπα είμαστε σ’ άμεση επαφή. Να σημειωθεί ότι θαυμάζουμε το έργο της κα Βαρδινογιάννη το οποίο είναι αξιοσημείωτο, όπως και το έργο της πριγκίπισσας Αικατερίνης.

Τι θα απαντούσατε στους επικριτές της φιλανθρωπίας που λένε πως κακώς υπάρχει; (για να είμαι πιο σαφής οι υποστηρικτές της εν λόγω άποψης υποστηρίζουν ότι αν δεν υπήρχαν κοινωνικές τάξεις κι εάν όλοι ήμασταν ίσοι η φιλανθρωπία δεν θα είχε λόγο ύπαρξης).

Δεν θεωρώ ότι έχει καμία λογική υπόσταση αυτό. Η φιλανθρωπία θα υπάρχει πάντα γιατί ο απώτερός στόχος της δεν είναι μόνο να επιβιώσει κάποιος άνθρωπος με τη συνεισφορά μας, επειδή δεν μπορεί να ζήσει από μόνος του. Η φιλανθρωπία, μπορεί να είναι και συναισθηματικού περιεχομένου. Φιλανθρωπία είναι όπως είπα και σ’ άλλο σημείο της συνομιλίας μας ο φίλος του ανθρώπου.

Έτσι, θα υφίσταται πάντα! Είτε είναι χρηματική είτε αγοράζει κάποια μηχανήματα σ’ ένα νοσοκομείο πάλι φιλανθρωπία είναι οπότε δεν θεωρώ ότι δεν θα χρειαζόταν. Ατυχώς, πάντα υπάρχει ανάγκη!

-Ο επιχειρηματίας Γιάννης Τρίκαρδος & επίτιμος πρόεδρος του ανθρωπιστικού οργανισμού Life Line Hellas

-Όλγα Κεφαλογιάννη (δικηγόρος & πολιτικός)

-Απόστολος Τρίκαρδος και Παναγής Τρίκαρδος

Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που λαμβάνουν μέρος στις φιλανθρωπικές σας εκδηλώσεις;

Θεωρώ ότι είναι απ’ όλα τα οικονομικά επίπεδα οι άνθρωποι οι οποίοι μάς βοηθούν και μάς συνδράμουν. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται για πρώτη φορά χωρίς να ξέρουν το έργο μας. Έρχονται, επειδή ακούν πως υπάρχει μια ωραία εκδήλωση. Όμως, από τη στιγμή που θα έρθουν σ’ επαφή με το όλο αυτό έργο που κάνουμε, στη συνέχεια υπάρχει επαναληψιμότητα. Θέλουν, δηλαδή, μετά να συμμετέχουν. Οπότε εάν ήρθαν κοντά μας για κοινωνικούς λόγους ή για μια ωραία βραδιά καταλήγουν να αγαπήσουν το έργο μας και να καταλάβουν τι προσφέρουμε.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε Έμη να περάσετε μέσω της συνέντευξής μας;

Θα ήταν ευχής έργον να μπούνε οι αναγνώστες σας να διαβάσουν τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής καθώς και τι σκοπεύουμε να κάνουμε στο μέλλον προκειμένου να έρθουν κοντά μας. Γιατί όσο περισσότερους ανθρώπους έχουμε δίπλα μας κι όσο περισσότερα χέρια βοηθείας τόσο περισσότερα πράγματα μπορούμε να προσφέρουμε.

Νομίζω μόνο η γνώση στο τι πράττουμε και το τι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια είναι αρκετή για κάποιον να θελήσει να έρθει κοντά μας μ’ όποιον τρόπο μπορεί. Γιατί κι ο εθελοντισμός είναι βοήθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Lifeline Hellas στο σύνδεσμό: https://www.lifelinegr.org/ Για να επικοινωνήσετε με τη Lifeline Hellas: τηλ. 210 9828002, fax 210 9828503, e-mail lifelinegr@pkfond.rs Για να βοηθήσετε στο έργο της Lifeline Hellas παρακαλούμε όπως στείλετε την δωρεά σας στην Alpha Bank 124-002101-121430 IBAN GR38 0140 1240 1240 0210 1121 430 – SWIFT CRBAGRAAXXX

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο