Πολιτική

Προσφυγικό: “Κλειδώνει” η συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας

Την αποκάλυψη για τα περαιτέρω βήματα στη συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για το μεταναστευτικό έκανε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας φον ντερ Λάιεν.

Ζήτημα χρόνου να κλειδώσει η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία για το προσφυγικό.

Η υπουργός Άμυνας και αναπληρώτρια επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την αισιοδοξία της.

Μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke τοποθετεί τη διμερή συμφωνία στα τέλη του μηνός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με την Ελλάδα θέλουμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι το τέλους του μήνα».

Παράλληλα η γερμανίδα υπουργός θεωρεί ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ: «Και η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό. Διότι οι Ιταλοί θέλουν, ως αντάλλαγμα, να τους βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη παραμένει σημαντική για όλους ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη Ρώμη».

Πάντως πριν καλά καλά περάσει ένα 24ωρο από την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο προσφυγικό, που φέρει τη σφραγίδα και των τριών κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιεί εκ νέου με απώθηση προσφύγων και μεταναστών στα γερμανικά σύνορα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες εισόδου στην ΕΕ.

Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι «δεν αποτελεί καλή στρατηγική να επενδύει κάποιος στο ότι δεν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα».

Από την πλευρά του ο αρχηγός των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στο κοινοβούλιο Αλεξάντερ Ντόμπριντ εκτιμά ότι τα γερμανικά σχέδια επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στις χώρες εισόδου στην ΕΕ δεν θα δράσουν αποτρεπτικά στις αρχές των εν λόγω χωρών έτσι ώστε να διακόψουν τις καταγραφές φοβούμενες επιστροφές χιλιάδων προσφύγων.

«Όποιος δεν είναι σε θέση να τηρήσει στοιχειώδεις ευρωπαϊκούς κανόνες δεν μπορεί να περιμένει συνεργασία σε άλλους τομείς», προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην υπουργός.

Αισιόδοξος για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού στη Γερμανία εμφανίζεται την ίδια στιγμή ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών συντηρητικών Φόλκερ Κάουντερ.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Neue Passauer Presse δηλώνει ότι ελπίζει σε μια συμφωνία κατ΄ αρχήν με την Ελλάδα και μετά με την Ιταλία για την γρήγορη επιστροφή προσφύγων που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στις εν λόγω χώρες.

Η πρόταση της Αυστρίας για το άσυλο

Οι αιτήσεις για άσυλο στο εξής να υποβάλλονται εκτός της ΕΕ και να επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις να γίνονται σε έδαφος κράτους μέλους. Αυτό ζητά η Αυστρία με πρότασή της για το μεταναστευτικό.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες αποφάσισαν για κέντρα μεταναστών και προσφύγων γύρω από τη Μεσόγειο.

Την επόμενη εβδομάδα, Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία θα έχουν συνομιλίες για το πώς θα κλείσει η μεσογειακή διαδρομή, που ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, για να φτάσουν από την Αφρική στην Ευρώπη.

Η Αυστρία, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται το περιοδικό Profil, ζητά να υιοθετηθεί ένα νέο σύστημα προστασίας, το οποίο θα προβλέπει να μην γίνεται αίτηση ασύλου επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε σε συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μόνο σε hot spots εκτός της Ένωσης θα πρέπει άνθρωποι που χρειάζονται προστασία να επιλέγονται και στη συνέχεια να μεταφέρονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα πάντα με το άρθρο.

Επίσης, η Αυστρία ζητά να χορηγείται άσυλο μόνο σε όσους σέβονται τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της.

Το Profil επικαλείται δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ότι το έγγραφο «ήθελε να δώσει αφορμή για προβληματισμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο