Η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών από το σπήλαιο, στην Ταϊλάνδη, δεν θα γίνει σήμερα, σύμφωνα με όσα είπε ο ο κυβερνήτης Narongsak Osottanakorn σε συνέντευξη Τύπου.
«Προσπαθούμε να στήσουμε το καλύτερο σχέδιο. Αν το ρίσκο είναι μηδαμινό, θα το προσπαθήσουμε. Φοβόμαστε για τον καιρό και το οξυγόνο μέσα στη σπηλιά. Πρέπει να βρούμε ποιο σχέδιο είναι το καταλληλότερο», είπε, απαντώντας για το αν η επιχείρηση διάσωσης θα γίνει απόψε. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως θα πρέπει το σχέδιο που θα επιλεγεί να δοκιμαστεί πρώτα μία φορά, πριν τεθεί σε εφαρμογή. Ερωτηθείς ο κυβερνήτης, γιατί δεν αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης από την στιγμή που τα παιδιά έχουν μάθει να κάνουν κατάδυση, τόνισε πως «θέλουμε το μικρότερο ρίσκο».
Ο καιρός δεν είναι σύμμαχός των σωστικών συνεργείων, καθώς όπως έγινε γνωστό έντονες βροχοπτώσεις θα πλήξουν την χώρα. Εκτός αυτού, να σημειωθεί ότι τα επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της παρουσίας εκατοντάδων διασωστών.
Το αρχικό σχέδιο της διάσωσης
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η διάσωση θα γίνεται ανά δύο παιδιά. Συγκεκριμένα, οι έξι δύτες που θα απαρτίζουν το εκάστοτε συνεργείο, θα βάζουν τον εξοπλισμό στα παιδιά και θα τα οδηγούν δύο – δύο προς την έξοδο.
Όταν θα ολοκληρώνεται η διάσωση του ενός ζευγαριού, θα ξεκινά η επιχείρηση για το επόμενο ζευγάρι.
Τελευταίος θα μείνει ο προπονητής. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει ίσως και μέρες, καθώς η κάθε διαδρομή διάσωσης θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ώρες, ενώ συνολικά θα γίνουν επτά «δρομολόγια», μαζί με τον προπονητή.
«Πολλά από τα παγιδευμένα παιδιά είναι πιθανό να αναπτύξουν ψυχολογικά συμπτώματα βραχυπρόθεσμα. Μπορεί είναι φοβισμένο ή νευρικά, να εμφανίσουν πονοκέφαλους και πόνους στο στομάχι που σχετίζονται με την έντονη δυσφορία», αναφέρει ο Δρ. Αντρεα Ντενίζ, Επικεφαλής του εργαστηρίου Stress & Development στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής τοτ King’s College London.
Ψάχνουν εναλλακτική κάθετη δίοδο
Ομάδες διασωστών προσπαθούν να διασχίσουν την πυκνή ζούγκλα της Ταϊλάνδης, αναζητώντας μια εναλλακτική, κάθετη δίοδο για να βγάλουν τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.
Τα συνεργεία αυτά εργάζονται πυρετωδώς στην κορυφή του λόφου πάνω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες βροχοπτώσεις στην περιοχή, μια πιθανότητα που απειλεί το βασικό σχέδιο διάσωσης των αγοριών μέσω των στενών σηράγγων που οδηγούν στην είσοδο.
“Θέλουμε να βρούμε έναν κάθετο δρόμο. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά”, είπε ο Τάνες Γουιρασίρι, ο πρόεδρος του Ινσιτούτου Μηχανικών της Ταϊλάνδης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό για εθελοντές και δημοσιογράφους, κοντά στη σπηλιά.
Ελικόπτερα πετούν πάνω από την πυκνή ζούγκλα, στους καταπράσινους λόφους, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν από αέρος μια πιθανή εναλλακτική δίοδο.
Δείτε πως παρουσιάζουν οι Times του Λονδίνου τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά από τη σπηλιά.
Το σπήλαιο έχει πολλά δυσπρόσιτα σημεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται περίπου έξι ώρες για να διανύσει την απόσταση από την είσοδο μέχρι τα παιδιά.
Εκτός αυτού, στο σπήλαιο υπάρχουν πολλά στενά σημεία στα οποία οι δύτες βγάζουν τον εξοπλισμό τους για να περάσουν.