Σαν σήμερα, πριν τρία χρόνια, ο ελληνικός λαός έλεγε με την ψήφο του «όχι» στις πολιτικές λιτότητας. Tο δημοψήφισμα είχε ανακοινωθεί λίγες μέρες νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου, με μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του Αλέξη Τσίπρα. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Έτσι, μέσα σε έναν «καυτό» Ιούνιο, όπου προτάσεις και αντι-προτάσεις πάνε κι έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα δεν πληρώνει τη δόση στο ΔΝΤ ως όφειλε και ο λαός καλείται να πει αν συμφωνεί ή όχι με το «σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο Eurogroup της 25.06.2015».
Μέχρι να φτάσουμε στην 5η Ιουλίου είχαν ήδη έρθει τα πάνω κάτω: το Eurogroup δεν παρατείνει το πρόγραμμα που έληγε στις 30 Ιουνίου, ο κόσμος αποσύρει μαζικά τις καταθέσεις του, οι Τράπεζες εκπέμπουν SOS, ο Μάριο Ντράγκι δεν συναινεί σε αύξηση του ποσού ρευστότητας μέσω ELA, τα capital controls είναι γεγονός από τις 28 Ιουνίου και μετά.
Μέσα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης, τα επόμενα 24ωρα φέρνουν αντιμέτωπους τους υποστηρικτές του «μένουμε Ευρώπη» κι εκείνους του «μεγάλου και περήφανου “όχι”» που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Σύνταγμα, στις 3 του Ιούλη.
Τελικά, οι κάλπες του, πρώτου μετά το 1974, δημοψηφίσματος αναδεικνύουν σε μεγάλο νικητή το «όχι», δίνοντάς του ποσοστό 61,31%, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των δημοσκόπων, τις ατέλειωτες ουρές και την ταλαιπωρία στα ΑΤΜ για 60 ευρώ ημερησίως.
Ωστόσο, η κυβέρνηση κατάφερε εν μια νυκτί να μεταστρέψει το περήφανο «ΟΧΙ», το οποίο αποφάσισε με ποσοστό 61,3% ο λαός, σε «ΝΑΙ». Μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου, με όρους ενός τρίτου μνημονίου. Αυτό οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ που σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.