Κόσμος

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι Πούτιν και Τραμπ θα συναντηθούν στο Ελσίνκι

Η πρωινή φινλανδική εφημερίδα Ilta-Sanomat σε δημοσίευμα της, το οποίο αναδημοσιεύει το Ria Novosti, εξηγεί τέσσερις λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η Φινλανδία.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επερχόμενη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ αντίστοιχα στο Ελσίνκι στις 16 Ιουλίου. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, καθώς και θέματα της διεθνούς επικαιρότητας. Πρόκειται για την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων η οποία δεν εντάσσεται σε κάποια διεθνή σύνοδο. Η πρωινή φινλανδική εφημερίδα Ilta-Sanomat σε δημοσίευμα της, το οποίο αναδημοσιεύει το Ria Novosti, εξηγεί τέσσερις λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η Φινλανδία και ειδικά το Ελσίνκι για την συνάντηση των δύο ηγετών.

1) Ο ιστορικός ρόλος της Φινλανδίας

Η πρώτη «φινλανδική» συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 1975 μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ και του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Το αποτέλεσμα ήταν η Τελική Πράξη του Ελσίνκι – μία συμφωνία που υπογράφηκε από τους επικεφαλής 35 κρατών στην οποία διαπιστώνεται η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ κομμουνιστικών και καπιταλιστικών κρατών. Στην ουσία η Τελική Πράξη του Ελσίνκι σφραγίζει την «αποφόρτιση» στις τεταμένες σχέσεις κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το 1990, λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο πρεσβύτερος Τζόρτζ Μπους και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συζήτησαν στο Ελσίνκι την κρίση στον Κόλπο. Το 1997 στην επίσημη κατοικία του Φινλανδού προέδρου στο M?ntynemi, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν διεξήγαγαν αμερικανορωσικές συνομιλίες.

2) Η Φινλανδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να είναι το γεγονός οτι η Φινλανδία αποτελεί «ουδέτερο έδαφος», καθώς δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη συνδέει με τη Δύση, επιπλέον, η χώρα έχει καλές σχέσεις τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και με τη Ρωσία.

3) Εύλογοι λόγοι

Εκτός από τους ιστορικούς λόγους, η επιλογή του Ελσίνκι διευκολύνει πολύ και τους δύο προέδρους. Ο Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του, στις 11-12 Ιουλίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και την Βασίλισσα Ελισάβετ. Στις 15 Ιουλίου ολοκληρώνεται στη Μόσχα το Παγκόσμο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Η πτήση Ελσίνκι-Μόσχα διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, γεγονός πολύ βολικό για τον ρώσο πρόεδρο, υποστηρίζει στο δημοσίευμά της η Ilta-Sanomat.

4) Προσωπικοί λόγοι

Η σύντομη περίοδος ανάμεσα στο Μουντιάλ και τη ρωσο-αμερικανική συνάντηση κορυφής είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας, μια ευκαιρία για τον ρώσο πρόεδρο να προσελκύσει τη μέγιστη διεθνή προσοχή. Ο Πούτιν θα λάβει μέρος στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός και την επόμενη μέρα θα συναντηθεί με τον Τραμπ. Από την άλλη πλευρά, γράφει η Ilta-Sanomat, η Σύνοδος Κορυφής στη Φινλανδία δίνει την ευκαιρία για μία συμβολική χειρονομία που μπορεί να είναι σημαντική στις διεθνείς σχέσεις. Μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Πούτιν. Πρόσφατα ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Μια συνάντηση σε ουδέτερη έδρα μπορεί να ασκήσει πίεση στους επικεφαλής των χωρών της συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, γεγονός που με τη σειρά του θα ελαφρύνει την οικονομική επιβάρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει η εφημερίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο