Υγεία

Υπουργείο Υγείας: “Ναι μεν… αλλά” για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού

«Ναι» υπό προϋποθέσεις, λέει το υπουργείο Υγείας στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Την πάγια θέση του υπουργείου Υγείας, να καλύπτονται οι ανάγκες του συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, κάτι που όμως μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου και με μεγαλύτερη ευχέρεια στη μεταμνημονιακή περίοδο, εξέφρασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

«Έως ότου γίνει αυτό θα αξιοποιηθούν και άλλοι τρόποι κάλυψης των κενών (π.χ. επικουρικό προσωπικό) με τη διασφάλιση ότι θα υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές και πλήρης εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων» τόνισε.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία -που είχαν συγκέντρωθεί στην Αριστοτέλους στο πλαίσιο κινητοποίησης- νοσοκομειακούς γιατρών και πρωτοβάθμια σωματεία και όπως ήταν αναμενόμενο τη συζήτηση μονοπώλησε η υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που αφορά το λοιπό επικουρικό προσωπικό.

Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, εξήγησαν στους συνομιλητές τους ότι μέσα στον Ιούλιο θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που προβλέπει την πρόσληψη 1.200 μόνιμων εργαζόμενων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας, σε θέσεις και ειδικότητες που καλύπτει σήμερα το λοιπό επικουρικό προσωπικό.

Η προκήρυξη αναμένεται να αναρτηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και έχει προβλεφθεί επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση των προσλήψεων, ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος έως τότε. Με αυτόν τον τρόπο το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού.

Μέσω αυτής της ρύθμισης, το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «αφενός αναγνωρίζει τη σημαντική προσφορά του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ και αφετέρου καλύπτει με μόνιμο προσωπικό, πλέον, τις ανάγκες που εξυπηρετούσαν έως σήμερα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία μόνιμη θέση εργασίας στο ΕΣΥ».

Επίσης, έγινε σαφες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι «με τον ίδιο τρόπο που ομαλοποιήθηκε, τα τελευταία χρόνια, η καταβολή των υπερωριών, των εφημεριών, των αργιών και γενικότερα των πληρωμών στο σύστημα Υγείας, το υπουργείο θα διασφαλίσει την κανονικότητα στην αποζημίωση των συμβασιούχων που εργάζονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης».