Πολιτισμός

Τάκης Βαμβακίδης: Όταν είσαι σε δουλειά του Ρήγα απαγορεύεται να μιλάς για την επόμενη σεζόν

Ο Τάκης Βαμβακίδης στο www.pagenews.gr

Συνάντησα τον Τάκη Βαμβακίδη τόσο στις πρόβες όσο και στην επίσημη πρεμιέρα στο Κατράκειο όπου υποδύεται τη Μοσκόρφω.

Συνάντησα έναν άνθρωπο απέραντα γλυκό, ευγενή και χαμηλών τόνων αλλά γνωρίζοντας την καλλιτεχνική του πορεία, αντιλήφθηκα για μια ακόμη φορά πως όποιος έχει αξία και έχει εργαστεί σκληρά δε χρειάζεται να το διατυμπανίζει.

Στο ρόλο του είναι εξαιρετικός. Φαίνεται να έχει ταυτιστεί με τη Μοσκόρφω επί σκηνής και βέβαια και λόγω της καταγωγής του μπορεί και μιλά την ποντιακή διάλεκτο με τεράστια άνεση, κάτι που φυσικά του δίνει το προβάδισμα και την άνεση να επικεντρωθεί στην ουσία του ρόλου του.

Τάκη τι κέρδισες σε όλο το διάστημα των προβών αλλά και στο ξεκίνημα της περιοδείας;

Αυτά που ήδη αποκόμισα, «κέρδισα» είναι αρκετά. Ακόμη και σ΄ αυτά να μείνω νιώθω υπέροχα. Έβγαλα το καλοκαίρι μου, να βγάλουμε χειμώνα και φέτος που λέει το τραγούδι. Φανταστείτε, πως αυτή η ικανοποίηση πολλαπλασιάζεται με την ηδονή της πρεμιέρας, τη χαρά, το χειροκρότημα και το κοίταγμα στα μάτια για το πώς πήγε ο καθένας μας. Αυτή είναι μια διαδρομή γοητευτική που δεν μπορεί να αποδοθεί στην έκτασή της με τα λόγια αλλά με τα συναισθήματα 100%.

Τι συμβαίνει ιδιαίτερο σ’ αυτή την παράσταση;

Ότι το αναζήτησα εγώ, το κυνήγησα για να συνεργαστώ με τον Αλέξανδρο Ρήγα. Όταν έμαθα πως ζητείται Πόντιος ηθοποιός, ο οποίος θα μιλά καλά την ποντιακή διάλεκτο, τσακίστηκα σαν απλός μαθητής της δραματικής σχολής και πήγα. Μου έκανε την τιμή να μην με εξετάσει στο εάν μιλάω την ποντιακή ο κύριος Ρήγας, αφού ήξερε την επιτυχία που έκανα στην Ποντιακή επιθεώρηση με τον Κώστα Βουτσά και τον Αλέξη Παρχαρίδη και Γιάννη Μποστατζόγλου.

Μόλις πήγα λοιπόν μού λέει δε χρειάζεται να ακούσω τίποτα εάν είναι να συμβεί συνεργασία μεταξύ μας θα συμβεί. Και πράγματι μετά από δύο μέρες χτύπησε το τηλέφωνο. Χαίρομαι γιατί είμαι σε μια δουλειά με ήρεμους και χαρισματικούς ανθρώπους, τρυφερούς με ήθος και καλλιτεχνικό υπόβαθρο και επίπεδο.

Περνάω πραγματικά πολύ όμορφα. Με τόσες λίγες ατάκες είναι και αυτό που είπα στην συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξανδρος Ρήγας με έκανε πρωταγωνιστή. Η παράσταση είναι χαρούμενη και διασκεδαστική, αλλά ταυτόχρονα χτυπάει κι ένα καμπανάκι- τροφή για σκέψη και επαγρύπνηση. Γελάμε. Γιατί γελάμε; Πρέπει να γελάμε γι’ αυτά;

Ο Αλέξανδρος Ρήγας, εκτός από πολύ σπουδαίος καλλιτέχνης είναι και πολύ έξυπνος. Δεν πείραξε την ουσία.

Είναι άλλωστε προφανές πως δεν μπορεί κάποιος νέος συγγραφέας να ξεπεράσει τον Αριστοφάνη. Μακάρι να γεννηθούν νέοι Αριστοφάνιδες, Κάρολοι Κουν και Διαμαντόπουλοι. Μακάρι να εμφανιστούν και να σαρώσουν το σύμπαν. Αλλά ο Ρήγας ως έξυπνος άνθρωπος πήρε το “ζουμί” του Αριστοφάνη και πρόσθεσε αυτήν την ιδιοφυή σύλληψη που είχε προσθέτοντας γυναίκες μέσω του χορού από γυναίκες που εκπροσωπούν διάφορες φιλές και περιοχές, του Πόντου, της Σικελίας κ.λπ..

Τα προαναφερθέντα, είναι ένα “ζυμάρι” που πλάθουμε κάθε μέρα με αγάπη και πιστεύω να φτάσουμε στην τελευταία παράσταση στο Ηρώδειο με αυτό το ύφος και ήθος. Τέλος, να πω πως είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που συναντάω μια Ποντιάρα που την αγαπώ πολύ, την Σοφία Μουτίδου.

Πώς είναι η συνεργασία σου και η σχέση σου με τον Αντώνη Λουδάρο που υποδύεται την πρωταγωνίστρια Πραξαγόρα;

Μου κάνει μεγάλη χαρά, το ήθος και η ευγένεια του κυρίου Λουδάρου, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής των πρωταγωνιστών. Καταθέτει ένα σεβασμό για μένα, για τον κύριο Κωνσταντίνου προς τους παλαιότερους δηλαδή κι αυτό κάνει ωραία την ατμόσφαιρα δίνοντας αξία στην πορεία του καθενός μας. Το μεγάλο μου κέρδος σ΄αυτή την παράσταση είναι αυτό. Ακόμη και ο Ιβάν Σβιταίλο, αυτός ο σπουδαίος ταλαντούχος χορογράφος και ηθοποιός με προστατεύει και με βοηθά. Δηλαδή μού δίνει την θέση στα χορευτικά αυτή που μπορώ και αυτή που πρέπει. Όλα αυτά είναι κέρδος ψυχής.

Όταν τελειώσεις Τάκη με τις Εκκλησιάζουσες τι έπεται στην συνέχεια.

Όταν είσαι σε δουλειά του Ρήγα απαγορεύεται να μιλάς για την επόμενη σεζόν (γέλια).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο