Έχουν περάσει από τότε δέκα ολόκληρα χρόνια. Τότε που φώναξε τον ατζέντη του και την πρώην σύζυγό του, κάθισαν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και τους είπε με πάσα ειλικρίνεια. «Τα παρατάω! Τελείωσα από το ποδόσφαιρο». Ήταν μόλις 19 ετών. Ήταν το – μακρινό πια – 2008. Το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου είχε πάει να αγωνιστεί, αποδείχτηκε ο ποδοσφαιρικός τάφος του Παουλίνιο, το αστέρι του οποίου πλέον λάμπει δίπλα σε εκείνο του Νεϊμάρ, του Κουτίνιο, του Γουίλιαν,του Τιάγκο Σίλβα.
Πριν από δέκα χρόνια, ο Ζοζέ Πάουλο Μπεζέρα Μασιέλ Ζούνιορ όπως είναι το πλήρες όνομά του, που πλέον είναι βασικός σε Μπαρτσελόνα και Εθνική Βραζιλίας, έβλεπε την καριέρα του να τελειώνει πριν καλά – καλά αρχίσει.
«Ήμουν σε έναν τάφο, στα 19 μου παράτησα το ποδόσφαιρο» αναφέρει με απόλυτη ειλικρίνεια ο Παουλίνιο στην εξομολόγηση του στο «theplayerstribune» και εξηγεί ότι η κατάθλιψη του είχε χτυπήσει την πόρτα!
«Έμεινα ένα μήνα στον καναπέ του σπιτιού μου προσπαθώντας να σκεφτώ τι θα κάνω στην ζωή μου» λέει ο Παουλίνιο, ενώ την ίδια ώρα ο μετέπειτα συμπαίκτης του Λίο Μέσι κατακτούσε το treble με την Μπαρτσελόνα.
Νωρίτερα, ο έφηβος Παουλίνιο είχε βιώσει μια τραυματική εμπειρία στην Λιθουανία όπου είχε μετακομίσει στα 17 του για να παίξει ποδόσφαιρο στην Βίλνιους και να εξασφαλίσει μια πιο άνετη ζωή στην οικογένειά του:
«Στην αρχή περνούσα καλά στο Βίλνιους, ήταν μια ήσυχη πόλη. Ώσπου μια μέρα περπατούσα στον δρόμο με έναν άλλον Βραζιλιάνο συμπαίκτη μου και μια παρέα νεαρών αγοριών άρχισαν να κάνουν τις μαϊμούδες. Δεν είχαμε ενοχλήσει κανέναν, απλά πηγαίναμε στον φούρνο. Ήταν η πρώτη μου φορά που δέχθηκα ρατσιστική επίθεση. Δυστυχώς υπήρξε και συνέχεια. Σε πολλά παιχνίδια, οπαδοί αντιπάλων ομάδων έκαναν τις μαϊμούδες και μας πετούσαν κέρματα. Αυτό με αρρώσταινε. Δεν ήμουν στην χώρα μου και έπρεπε να το αντιμετωπίσω μόνος μου. Όταν επέστρεψα μετά από δύο χρόνια στην Βραζιλία (σ.σ. έπαιξε και έναν χρόνο στην πολωνική Λοτζ) ήμουν απογοητευμένος από το ποδόσφαιρο».
«Δεν ξέρεις να κάνεις τίποτα άλλο εκτός από το να παίζεις ποδόσφαιρο. Δεν ξέρεις να αλλάξεις ούτε μια λάμπα» του είπε η πρώην σύζυγός του. Τον αφύπνισε. Τον ξύπνησε.
«Θα μάθω» ανταπάντησε ο Παουλίνιο, αλλά η σύζυγός του επέμεινε: «Αν τα παρατήσεις θα δείξεις ασέβεια στην οικογένειά σου, που έκανε θυσίες για να παίξεις ποδόσφαιρο».
«Είχε δίκιο. Από τα 5 μου έπαιζα μόνο ποδόσφαιρο στους δρόμους της Zona Norte. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι την επόμενη μέρα που θα έπαιζα πάλι μπάλα», λέει σήμερα ο Παουλίνιο.
“Έπρεπε να μάθω να δουλεύω στην οικοδομή”
Κάπως έτσι έγινε το restart. «Ξανάρχισα την καριέρα μου από το μηδέν, από την δ΄ κατηγορία Βραζιλίας. Ταξιδεύαμε 8 ώρες μέσα σε ένα λεωφορείο για να πάμε να παίξουμε αγώνα υπό 40 βαθμούς κελσίου. Η νέα αρχή δεν ήταν εύκολη, διαρκώς σκεφτόμουν ότι δεν θα τα καταφέρω, ότι έπρεπε να μάθω να δουλεύω στην οικοδομή».
Όμως, η θέληση και η άγνωστη δύναμη που είχε μέσα του ο Παουλίνιο τον έφερε πάλι στην επιφάνεια και αυτήν τη φορά ήταν σε όλα του πιο δυνατός: «Αργά-αργά, μέρα με την μέρα, προπόνηση με την προπόνηση βελτιωνόμουν, προχωρούσα. Τον επόμενο χρόνο έπαιξα στην β΄ κατηγορία και μετά πήρα μεταγραφή στην Κορίνθιανς».
Αυτό ήταν! Το ταλέντο του Παουλίνιο σε συνδυασμό με ότι είχε περάσει τον έκαναν απαραίτητο στο Τίτε (σ.σ. στον ομοσπονδιακό τεχνικό της Βραζιλίας) στην Κορίνθιανς και το 2011 μαζί του κατέκτησαν το πρωτάθλημα με την Ίντερ να κάνει πρόταση για τον Παουλίνιο που ήταν εκ των πρωταγωνιστών της βραζιλιάνικης ομάδας.
Κι όμως ο Παουλίνιο είπε «όχι», καθώς ήθελε να δουλέψει κι άλλο με τον Τίτε τον οποίο μέχρι σήμερα θεωρεί ποδοσφαιρικό του πατέρα: «Ήταν η χρυσή περίοδος της καριέρας μου» λέει για τη θητεία του στην Κορίνθιανς.
“Τι θα κάνεις; Θα έρθει στην Μπαρτσελόνα ή όχι;”
Παρ’ όλα αυτά, η πιο σημαντική στιγμή της ποδοσφαιρικής του διαδρομής δεν ήταν άλλη από το κάλεσμα του Μέσι. Μετά την Κορίνθιανς, ο Παουλίνιο πήγε για μία διετία στην Τότεναμ έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθησε, το 2015 μετακόμισε η Κίνα για χάρη της Γκουανγκτζού Εβεργκράντε.
Τον περασμένο Ιούνιο, σε ένα φιλικό της Βραζιλίας με την Αργεντινή στην Αυστραλία, σε ένα φάουλ της σελεσάο, ο Παουλίνιο με τον Γουίλιαν βρισκόταν πάνω από την μπάλα. Ο Μέσι πλησίασε τον Παουλίνιο και του είπε ψιθυριστά: «Τι θα κάνεις, θα έρθεις στην Μπαρτσελόνα ή όχι;».
«Αν με θέλετε, θα έρθω» πρόλαβε να απαντήσει ο Παουλίνιο πριν συνεχιστεί το παιχνίδι. «Αναρωτιόμουν, αυτό το είπε στα σοβαρά; Θεέ μου τι θα συμβεί;».
Ο Παουλίνιο δεν πίστευε ότι η Μπαρτσελόνα μπορεί ποτέ να ενδιαφερθεί για έναν παίκτη που αγωνίζεται στην Κίνα: «Μετά το παιχνίδι έδωσα τη φανέλα μου σε έναν άνθρωπο της ασφαλείας του γηπέδου να την πάει στον Μέσι. Επέστρεψε και μου έφερε την δική του. Εκεί είπα μέσα μου ‘Περίμενε, πρέπει να είναι αληθινό’».
“Πες μου αν είναι αλήθεια”
Με την επιστροφή του στην Κίνα, όμως, δεν υπήρχε κάτι. Πέρασε ένας μήνας δίχως κάποιο νέο. Μέχρι τον Ιούλιο που άρχισαν οι πρώτες φήμες ότι μετακομίζει στην Μπαρτσελόνα.
«Πήρα τον ατζέντη μου: ‘Θα τρελαθώ, πες μου απλά αν είναι αλήθεια ή όχι’. Είναι πολύπλοκο. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Ρώτησα και τον Νεϊμάρ, αλλά ήταν η περίοδος που ασχολούνταν με την δική του μεταγραφή και δεν ήξερε να μου πει».
Πέρασαν κι άλλες εβδομάδες και οδεύαμε προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου προς το τέλος Αυγούστου. Ο Παουλίνιο είχε ξεκινήσει να αγωνίζεται με την ομάδα του στο πρωτάθλημα Κίνας και είχε εγκαταλείψει το… όνειρο: «Χτύπησε το τηλέφωνό μου μέσα στην νύχτα. Ήταν ο ατζέντης μου: ‘Έχουμε συμφωνία. Θα έρθεις στην Βαρκελώνη να υπογράψεις’».
Δεν το πίστευε: «Με κοροϊδεύεις; ‘Όχι είναι αλήθεια’. Ετοίμασα γρήγορα τα πράγματά μου και πήγα στο αεροδρόμιο. Καθόμουν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, έβλεπα από το αυτοκίνητο και σκεφτόμουν ότι ήμουν ο… Μέσι».