Ελλάδα

Επιχείρηση “σκούπα” σε καταυλισμούς Ρομά (pics)

Συνολικά 24 άτομα, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης σε καταυλισμούς Ρομά.

Μια οργανωμένη εγκληματική οργάνωση που διακινούσε συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, με έδρα κυρίως καταυλισμούς στην περιοχή Αγία Σωτήρας και Αυλίζα Αχαρνών στην Δυτική Αττική εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής .

Συνολικά 24 άτομα, από 20 έως 71 ετών, συνελήφθησαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

Η οργάνωση είχε κυρίως έδρα καταυλισμούς στο Μενίδι, όπου έγιναν έρευνες, ενώ η επιχείρηση επεκτάθηκε και στη Βούλα, το Μαρούσι, τη Νίκαια, το Κορωπί και την Πάτρα.

Στις έρευνες που έγιναν σε σπίτια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ναρκωτικά, όπλα, χειροβομβίδες και χρήματα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις που αφορούν τους νόμους για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Στις κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• 847,2 γραμμάρια ηρωίνης, • 486,2 γραμμάρια κοκαΐνης, • 10.762 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, • 1.113 ναρκωτικά δισκία, • τέσσερα πιστολιά και περίστροφο, • δύο χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, • τρεις κυνηγητικές καραμπίνες, • δυο αεροβόλα όπλα, • εκατόν είκοσι τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, • το χρηματικό ποσό των 93.270 ευρώ, • επτά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, • τέσσερις πλάστες σφραγίδες ιατρών, • δεκαοκτώ ζυγαριές ακρίβειας και • διάφορα κοσμήματα.

Ο τρόπος δράσης τους

Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με στενή σχέση και κοινά μέλη, όπως προέκυψε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Η πρώτη υποομάδα δραστηριοποιούνταν κυρίως εντός των καταυλισμών της Αυλίζας και της Αγίας Σωτήρας και διέθετε σφιχτή οργάνωση και ιεραρχία, διακριτούς ρόλους και εφάρμοζε σε μέγιστο βαθμό κανόνες επικοινωνίας, με σκοπό να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός και η εξάρθρωση της.

Αυτή η ομάδα είχε σπίτια- «καβάντζες», στα οποία αποθήκευαν ναρκωτικά εκείνοι που είχαν αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο. Οι ίδιοι ήταν υπεύθυνοι για τον τεμαχισμό και το μοίρασμα των ναρκωτικών σε άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία στην συνέχεια αναλάμβαναν την υποχρέωση της μεταφοράς και παράδοσης.

Η διάθεση των ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη, κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη), πραγματοποιούνταν κυρίως από σπίτι, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της οργάνωσης να έχουν τον πλήρη οπτικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, λόγω υψομετρικής διαφοράς, και να ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη για τυχόν προσέγγιση του σημείου από αστυνομικές δυνάμεις.

Εκεί μεταφέρονταν οι απαραίτητες ποσότητες ναρκωτικών, πολλές φορές στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, ανάλογα με την προσέλευση τοξικοεξαρτημένων ατόμων, ενώ είχε διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος δίπλα, προκειμένου να κάνουν άμεση χρήση των ουσιών.

Η οργάνωση είχε στρατολογήσει εξαρτημένο για τη διάθεση ναρκωτικών χαπιών. Ο συγκεκριμένος τα προμηθεύονταν, έναντι αυξημένου τιμήματος ή μέσω πλαστών συνταγών, και τα παρέδιδε στην εγκληματική οργάνωση παίρνοντας ως αντάλλαγμα ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης.

Η δεύτερη υποομάδα είχε ως αρχηγό αλλοδαπό και η δράση της επεκτεινόταν και εκτός Δυτικής Αττικής, τόσο στην περιοχή της Νίκαιας, όσο και στην περιοχή του Αμαρουσίου.

Επίσης, διέθετε δύο σπίτια -«καβάντζες», στα οποία έμεναν άτομα που είχαν τον ρόλο του φύλακα αλλά και του μεταφορέα-διακινητή. Αυτά τα σπίτια ήταν σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής, με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους.