Επτά μήνες έχουν περάσει από τη στιγμή που οι κάτοικοι στη Μάνδρα έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Είδαν την περιουσία τους να καταστέφεται σε μερικά εικοσιτετράωρα από την έντονη κακοκαιρία και τον ορμητικό χείμαρρο που παρέσυρε ό, τι έβρισκε στο πέρασμά του.
Έτσι, για ακόμα μια φορά η Μάνδρα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγάλης κακοκαιρίας που σαρώνει εδώ και μέρες τη χώρα. Ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ποτάμι με το νερό να έχει πλημμυρίσει δρόμους. Οι κάτοικοι προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να προστατέψουν τις περιουσίες τους από την θεομηνία.
Το νέο χτύπημα της κακοκαιρίας, είχε ως αποτέλεσμα χθες το απόγευμα, να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου. Λάσπες, ξύλα και φερτά υλικά είχαν μπλοκάρει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας. Την ίδια στιγμή που 90 σπίτια είχαν πλημμυρίσει σε Μάνδρα και Μαγούλα με την πυροσβεστική στις 5.30 να έχει δεχθεί 95 κλήσεις για παροχή βοήθειας.
Μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε για τις νέες πλημμύρες στην Μάνδρα, η Περιφέρεια Αττικής με μια ανακοίνωσή της αναφέρει πως τα έργα προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Tα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξη τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας ότι από την έναρξη της νεροποντής οι υπηρεσίες της ήταν σε πλήρη ετοιμότητα – συνδράμοντας και την Πυροσβεστική – για την αποτροπή του κινδύνου από τα πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα.
Φαινόμενα, προσθέτει η ανακοίνωση, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη κλιματική αλλαγή, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική κ.α. Χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους Περιφερειάρχες, όπως συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, διαπιστώνει η Περιφέρεια, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή ως επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών. Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, η ανακοίνωση αναφέρει. “Η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή στο δήμο Μάνδρας ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και σε άμεση επικοινωνία με τη δήμαρχο. Παράλληλα απέστειλε και δύο μηχανήματα έργου για υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής.
Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών για την έναρξη των έργων υπογραμμίζει ότι σε επτά μόνο μήνες έγινε η νέα χάραξη, η μελέτη και ο σχεδιασμός του δρόμου, ο οποίος στο καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Γεγονός που απαιτούσε ουσιαστική επαναχάραξη με ταυτόχρονη προώθηση όλων των διαδικασιών και «ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας».
Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Στο μεταξύ, σημειώνει, το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες και από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένοντας την έγκριση για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβαση με τον εργολάβο και να ξεκινήσουν οι εργασίες καθώς «έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επίταξης».
Οι κάτοικοι στη Μάνδρα μετρούν τις πληγές τους από τα ποτάμια λάσπης που δημιούργησε η καταιγίδα.
-Τα φρεάτια πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ για ώρες από χθες το απόγευμα παρέμεναν κλειστές η παλαιά εθνική οδός Αθήνας – Θήβας σε όλο το μήκος της.
-Καθώς και η παλαιά εθνική Αθηνών – Κορίνθου στη Νέα Πέραμο, οι κεντρικοί δρόμοι της Μάνδρας και η έξοδος της Αττικής Οδού.
-Δύσκολες ώρες έζησαν και αρκετοί πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν σώοι.
-Ειδικότερα, τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν ανθρώπους σε δέκα περιπτώσεις από ταράτσες σπιτιών και αυτοκίνητα στη Μάνδρα.
-Καθώς και σε άλλες πέντε περιπτώσεις στη Νέα Πέραμο.
-Το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε τη νύχτα συνολικά 83 κλήσεις για πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας.
-Κλήσεις δέχθηκε και για τα Μέγαρα και της Νέα Πέραμο. Άντληση υδάτων έγινε σε 49 οικήματα.
Η κυκλοφορία στους δρόμους αποκαταστάσθηκε.
Τα 20 συνεργεία με τους 50 πυροσβέστες, που συγκροτήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεχίζουν το έργο τους έως και αυτή την ώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ εστάλησαν προληπτικά στη Μάνδρα ένα ερπυστριοφόρο όχημα και μια σωστική λέμβος.
Τελικά δεν χρειάστηκε να «επιστρατευθούν».
Σημειώνεται ότι η Μάνδρα είχε κηρυχθεί σε εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η κατάσταση ανανεώθηκε πρόσφατα για άλλους έξι μήνες, οπότε ισχύει έως και τον Νοέμβριο.