Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα που αναπτύχθηκαν κυρίως στη Νικήτη, στο δεύτερο «πόδι»στη Χαλκιδική, αλλά και σε Κασσάνδρεια, Σίβηρη, Νέα Φώκαια στο πρώτο «πόδι», της Χερσονήσου της Χαλκιδικής. Σε μικρότερο βαθμό προβλήματα προκλήθηκαν σε χωριά του Πηλίου στη Μαγνησία και στον Αγιόκαμπο στη Λάρισα.
Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, εξέφρασε την εκτίμηση, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ότι το Σαββατοκύριακό η ζωή στη Σιθωνία θα έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς και θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία.
Στον κεντρικό δρόμο της Νικήτης, από την παραλία μέχρι τα όρια του χωριού, εντοπίζει τις σοβαρότερες ζημιές ο δήμαρχος Σιθωνίας, ο οποίος σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να επιστρέψει η περιοχή στην κανονικότητα. “Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κεντρικό δρόμο (στη Νικήτη) διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα, εσωτερικά όμως υπάρχουν ακόμη φερτά υλικά, τα οποία προσπαθούμε να απομακρύνουμε και αυτό γιατί θέλουμε να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για πεζούς και οδηγούς».
Επί ποδός βρίκονται κλιμάκια της Πυροσβεστικής και μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η μανία της “Νεφέλης”. Όπως είπε ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Εμμανουήλ Τσολάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, 15 συνεργεία και 50 πυροσβέστες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη Χαλκιδική για σήμερα και για όσο χρειαστεί, ειδικά στη Νικήτη, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα. “Προβλήματα έχουμε από πεζοδρόμια που ξηλώθηκαν και σε κάποιες παραλίες στην αντολική πλευρά του ποδιού της Σιθωνίας την Τρανή Αμμούδα και στην Ακτή Σαλονικιού” σημείωσε.
“Από το πρωί γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αντιπεριφέρειας για να ανοιχτούν οι δρόμοι, να καθαριστούν τμήματα του επαρχιακού δικτύου στη Νικήτη και να απομακρυνθούν μεγάλες ποσότητες από λάσπες. Παράλληλα αντιμετωπίζουμε τα πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια με αντλήσεις που κάνουμε από χθες το βράδυ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσολάκης, σύμφωνα με τον οποίο οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους από τα ορμητικά νερά που κατέβαιναν από τον ορεινό όγκο της Νικήτης.
“Κάποιοι βρέθηκαν και στο ‘μάτι του κυκλώνα’, παρασύρθηκαν τα οχήματά τους και κινδύνευσε η ζωή τους. Σε δύο περιπτώσεις επεμβήκαμε άμεσα και απεγκλωβίσαμε γιατί παρασύρονταν, ήταν τέσσερις ηλικιωμένοι που τους πήρε ο χείμαρρος και τους παρέσυρε προς την θάλασσα. Ένα άλλο αυτοκίνητο είχε παρασυρθεί στη θάλασσα και οι επιβαίνοντες είχαν ανέβει στην οροφή του αυτοκινήτου, βούτηξαν δύο πυροσβέστες και τους έβγαλαν έξω” περιέγραψε την κατάσταση ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κακοκαιρία, σύμφωνα με τον κ. Τσολάκη, χτύπησε πρώτα την Πιερία, πέρασε στη Χαλκιδική, χτύπησε στα κεντρικά της την Κασσανδρεία κατόπιν έφτασε στη Σιθωνία.
Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία
Ζημιές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα προκάλεσε η χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση, που έπληξε περιοχές της Χαλκιδικής, όπου από τα λασπόνερα και τα ορμητικά νερά χειμάρρων κινδύνευσαν άνθρωποι.
Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στη Νικήτη Σιθωνίας, η οποία δέχθηκε τεράστιους όγκους νερού. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, παρασύροντας οχήματα και κάδους απορριμμάτων στη θάλασσα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο επιβατών Ι.Χ. αυτοκινήτου, το οποίο παρασύρθηκε από ρέμα με συνέπεια να καταλήξει στη θάλασσα. Οι επιβάτες (68 και 60 ετών αντίστοιχα) ανέβηκαν στην οροφή του οχήματος, απ’ όπου περισυλλέγησαν με τη συνδρομή ιδιωτικού κανό και δύτη, ενώ είναι καλά στην υγεία τους.
Σε άλλη περίπτωση, στην Ακτή Καλογριάς, τέσσερις επιβάτες απεγκλωβίστηκαν από όχημα με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής.
Ζημιές καταγράφηκαν, εξάλλου, σε περιοχές της Κασσάνδρας, όπως στην Κασσάνδρεια, τη Σίβηρη και τη Νέα Φώκαια, όπου υπερχείλισαν χείμαρροι.
Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν ακόμη σε περιοχές της βορειοανατολικής Χαλκιδικής.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 90 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας στη Σιθωνία και άλλες 100 κλήσεις για τους ίδιους λόγους στη Κασσάνδρα. Συνεργεία της Υπηρεσίας επενέβησαν σε συνολικά 70 περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων οκτώ αφορούσαν μεταφορές εγκλωβισμένων ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστοί παραμένουν παραλιακοί και επαρχιακοί δρόμοι στις παραπάνω περιοχές κυρίως λόγω φερτών υλικών που κάλυψαν το οδόστρωμα.
Μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών εργολάβων βρίσκονται στις περιοχές και επιχειρούν για την αποκατάσταση των προβλημάτων.
Χθες, στις περιοχές Κασσάνδρα και Σιθωνία η Πυροσβεστική δέχτηκε 150 και 90 κλήσεις αντίστοιχα. Στην Κασσάνδρα συγκροτήθηκαν 7 συνεργεία με 14 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 30 αντλήσεις υδάτων και μία μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο, ενώ στη Σιθωνία συγκροτήθηκαν 14 συνεργεία με 36 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 40 αντλήσεις και 4 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.