Όσοι αποφεύγουν το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, κάνοντας κατά προτίμηση μια φυτοφαγική διατροφή, έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία τους.
Σύμφωνα με νέα έρευνα η φυτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και άλλες χρόνιες παθήσεις, καθώς και για πρόωρο θάνατο,
Ταυτόχρονα οι άνθρωποι που ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή χάνουν πιο εύκολα τα παραπανίσια κιλά τους.
Στο τελευταίο συνέδριο «Nutrition 2018» της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή στη Βοστώνη τον Ιούνιο, παρουσιάσθηκαν τα πιο πρόσφατα ευρήματα διαφόρων επιστημονικών μελετών, που αναδεικνύουν αυτά τα οφέλη.
Ακολουθούν ενδεικτικά και συνοπτικά μερικές από τις πιο σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις:
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και λιγότερων ζωικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο): Ολλανδική έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Κιμ Μπράουν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος, που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 6.000 άτομα σε βάθος 13 ετών, δείχνει ότι όσοι τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αντί για ζωικές, έχουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και λιγότερων ζωικών σχετίζεται με λιγότερες πλάκες στις αρτηρίες, άρα με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο: Βραζιλιάνικη έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Ντίρκε Μαρία Μαρτσιόνι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 4.500 ενηλίκους, βρήκε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν 60% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν δυνητικά επικίνδυνες πλάκες ασβεστίου στο εσωτερικό των αρτηριών τους, σε σχέση με όσους καταναλώνουν περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες.
Η φυτοφαγία μειώνει πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη: Αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Σαμίρα Ταλεγκαουκάρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, δείχνει ότι οι φυτοφάγοι έχουν λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη.
Μεταξύ άλλων, έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, μικρότερη περιφέρεια μέσης, λιγότερο κοιλιακό λίπος, χαμηλότερη χοληστερίνη και χαμηλότερο σάκχαρο, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελαιόλαδο: Πόσο σημαντική είναι η καθημερινή κατανάλωση