Οικονομία

FT για Eurogroup : Η ευρωζώνη κατέληξε σε μια «ιστορική» συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας

Πώς σχολιάζουν οι Financial Times την απόφαση του Eurogroup.

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία στο Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής δανείων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βάλει ένα τέλος στην περίοδο των διεθνών προγραμμάτων στήριξης.

Αυτά αναφέρει η εφημερίδα Financial Times στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τα τελευταία ζητήματα που απέμεναν έπειτα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγμετύσεις συνεχίστηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από ευρωπαίους διπλωμάτες,.

Η συμφωνία σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας.

Η χώρα υπέστη τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη ιστορία, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:

-την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

-τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο).

Αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM.

Θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.

-την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους».

Γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου».

Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα.

Μέτρα όπως την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF».

Μέτρα στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Συμφωνία για 10ετή επιμήκυνση στο χρέος και δόση 15 δισ. ευρώ