Γεύση

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή τυρόπιτα

Παραδοσιακή η συνταγή της ημέρας.

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή τυρόπιτα.

Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής για τη συνταγή της ημέρας.

Υλικά συνταγής

για το φύλλο

  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για τα φύλλα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • νερό όσο πάρει να γίνει μια ζύμη με απαλή υφή
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 φλιτζ. μαργαρίνη ή βούτυρο για τα φύλλα

για τη γέμιση

  • 200γρ. φέτα απαλής και ήπιας γεύσης
  • 300γρ. μυζήθρα
  • 2 αυγά
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  • Ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
  • Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο-λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια και να έχει απαλή υφή.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον τριάντα λεπτά.
  • Αφού ανοίξουμε το φύλλο, κόβουμε με μαχαίρι προσεκτικά ένα κομμάτι στο μέγεθος ενός πιάτου του κυρίως.
  • Αλείφουμε το υπόλοιπο φύλλο με μαργαρίνη και χωρίζουμε σε κομμάτια που θα έχουν περίπου μέγεθος 10×15 εκατοστά.
  • Βάζουμε σε πιάτο τα βουτυρωμένα κομμάτια, το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και καλύπτουμε με το φύλλο που δεν βουτυρώσαμε.
  • Προσέχουμε να τυλίξουμε τα φύλλα και από κάτω. Βάζουμε το πακέτο με τα φύλλα στο ψυγείο.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης.
  • Μόλις τελειώσουμε και με το δεύτερο κομμάτι, βάζουμε το δεύτερο πακέτο φύλλα που φτιάξαμε στο ψυγείο και βγάζουμε τα προηγούμενα από το ψυγείο.
  • Παίρνουμε το πακέτο φύλλα και το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το φύλλο.
  • Προαιρετικά, λαδώνουμε λίγο το φύλλο από πάνω.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε τη φέτα και την μυζήθρα.
  • Σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με πιρούνι. Προσθέτουμε το αυγό, το πιπέρι στα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο το δεύτερο πακέτο φύλλα και το ανοίγουμε και αυτό σε ένα φύλλο.
  • Καλύπτουμε τη γέμιση και τυλίγουμε περιμετρικά τα δύο φύλλα ώστε να κλείσουμε την πίτα.
  • Βουτυρώνουμε από πάνω και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
  • Όταν ροδίσει, ελέγχουμε από κάτω την πίτα και αν θέλει κι άλλο ψήσιμο την ακουμπάμε κάτω κάτω στον φούρνο.

Πηγή: cooklos.gr

Περισσότερες προτάσεις για συνταγές στην ειδική κατηγορία του www.pagenews.gr