Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή τυρόπιτα.
Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής για τη συνταγή της ημέρας.
Υλικά συνταγής
για το φύλλο
- 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για τα φύλλα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- νερό όσο πάρει να γίνει μια ζύμη με απαλή υφή
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- 1 φλιτζ. μαργαρίνη ή βούτυρο για τα φύλλα
για τη γέμιση
- 200γρ. φέτα απαλής και ήπιας γεύσης
- 300γρ. μυζήθρα
- 2 αυγά
- πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
- Ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
- Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο-λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια και να έχει απαλή υφή.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον τριάντα λεπτά.
- Αφού ανοίξουμε το φύλλο, κόβουμε με μαχαίρι προσεκτικά ένα κομμάτι στο μέγεθος ενός πιάτου του κυρίως.
- Αλείφουμε το υπόλοιπο φύλλο με μαργαρίνη και χωρίζουμε σε κομμάτια που θα έχουν περίπου μέγεθος 10×15 εκατοστά.
- Βάζουμε σε πιάτο τα βουτυρωμένα κομμάτια, το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και καλύπτουμε με το φύλλο που δεν βουτυρώσαμε.
- Προσέχουμε να τυλίξουμε τα φύλλα και από κάτω. Βάζουμε το πακέτο με τα φύλλα στο ψυγείο.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης.
- Μόλις τελειώσουμε και με το δεύτερο κομμάτι, βάζουμε το δεύτερο πακέτο φύλλα που φτιάξαμε στο ψυγείο και βγάζουμε τα προηγούμενα από το ψυγείο.
- Παίρνουμε το πακέτο φύλλα και το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το φύλλο.
- Προαιρετικά, λαδώνουμε λίγο το φύλλο από πάνω.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε τη φέτα και την μυζήθρα.
- Σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με πιρούνι. Προσθέτουμε το αυγό, το πιπέρι στα τυριά και ανακατεύουμε.
- Βγάζουμε από το ψυγείο το δεύτερο πακέτο φύλλα και το ανοίγουμε και αυτό σε ένα φύλλο.
- Καλύπτουμε τη γέμιση και τυλίγουμε περιμετρικά τα δύο φύλλα ώστε να κλείσουμε την πίτα.
- Βουτυρώνουμε από πάνω και κόβουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
- Όταν ροδίσει, ελέγχουμε από κάτω την πίτα και αν θέλει κι άλλο ψήσιμο την ακουμπάμε κάτω κάτω στον φούρνο.
Πηγή: cooklos.gr
Περισσότερες προτάσεις για συνταγές στην ειδική κατηγορία του www.pagenews.gr