Οικονομία

Eurogroup: Δύσκολη η συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων του EFSF

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.

Δυσκολία αντιμετωπίζουν οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη διάρκεια του Εurogroup για να φτάσουν σε συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων του EFSF.

Κατά πληροφορίες, το Eurogroup θα συζητήσει τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας και θα επιστρέψει στο επίμαχο ζήτημα μετά την ολοκλήρωση άλλων ζητημάτων. Αυτό σημαίνει ότι αποδυναμώνεται το σενάριο μιας συνέντευξη Τύπου που θα γινόταν νωρίς- δηλαδή περίπου στις 8 ώρα Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε εμπλοκή καθώς όλες οι αρμόδιες πηγές προεξοφλούν ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία.

Κατά την άφιξή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική, για την Ευρώπη και την Ελλάδα. «Πρέπει να θυμηθούμε όλοι πόσες ημέρες και ώρες δαπανήσαμε για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του Τύπου και συνέχισε:«Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη που σήμερα θα δοθεί ένα τέλος. Είναι τώρα σειρά των εταίρων της Ελλάδας να κάνουν το χρέος τους, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο για το χρέος».

«Η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος θα μειώσουν σημαντικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και συνέχισε: «Όταν τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα, δεν θα έχουμε άλλο πρόγραμμα ενεργό, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ESM».

https://twitter.com/ecfin/status/1009808893017456641

Κατά τον Μοσκοβισί, το μεγαλύτερο λάθος της Ευρώπης στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν το εξής: «Νομίζω ότι μας πήρε πάρα πολύ καιρό για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους.

Χάσαμε χρόνο με λανθασμένες ιδέες, όπως η ιδέα ενός κουρέματος. Ένα πραγματικό κούρεμα δεν αποτελούσε ποτέ επιλογή, αλλά ξέραμε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τι έπρεπε να γίνει.

Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει γρηγορότερα». Το δεύτερο μεγάλο λάθος, ήταν όταν η Ελλάδα ήταν κοντά στο να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη πριν από τρία χρόνια. «Νομίζω ότι το επεισόδιο του Ιουλίου του 2015 ήταν ατυχές – ακόμη κι αν αυτό οδήγησε τελικά στις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η Ελλάδα». Αναφερόμενος δε στη στάση του Σόιμπλε, ο Μοσκοβισί υποστηρίζει ότι, κατά την άποψή του, ποτέ δεν ήθελε το Grexit, αλλά ήθελε απλώς να καταδείξει ότι αποτελεί μία πιθανότητα.

«Αλλά δημιούργησε περισσότερες παρανοήσεις …το γεγονός ότι ήταν στο τραπέζι (το ενδεχόμενο ενός Grexit) ήταν αρκετά δραματικό και δημιούργησε ένα κλίμα το οποίο νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουμε αποφύγει».

«Κλειδώνει» η λιτότητα

Σε Eurogroup για γερά νεύρα μπαίνει σήμερα στις 16.00 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από όπου αναμένεται να βγει τα ξημερώματα της Παρασκευής με δύο «χαρτιά».

Το ένα θα περιγράφει μια μικρή παρέμβαση στο χρέος και το άλλο θα περιγράφει τη λίστα των υποχρεώσεων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια βάσει της οποίας η τρόικα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, θα διενεργεί τριμηνιαίους ελέγχους.

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Γαλλίας, Γερμανία στο περιθώριο του Eurogroup

Συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει από το Λουξεμβούργο η απεσταλμένη μας Χρ. Βασιλάκη.

Το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Yπ.Οικ. Γερμανίας-Γαλλίας: Το Eurogroup θα καταλήξει σε λύση για την Ελλάδα με ελάφρυνση χρέους

Τη βεβαιότητα ότι σε λίγες ώρες το Eurogroup θα καταλήξει σε μια συνολική λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Μετά την έξοδο της Ελλάδας για πρώτη φορά ο ESM δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης του.

Επίσης, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι σε συνέχεια της εμπειρογνωμοσύνης που κέρδισε ο ESM μέσα από τα προγράμματα στήριξης, είναι έτοιμος να αναλάβει «μεγαλύτερο» ρόλο στο μέλλον. «Μετά το τέλος και του ελληνικού προγράμματος ο ESM δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του. Δε θα ηρεμήσει, όμως, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητά του στις αγορές καθώς και η διαπραγμάτευση για το μελλοντικό του ρόλο», επισήμανε.

Μετά το τέλος του προγράμματος ο ESM θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι ο ESM έχει δανείσει στη χώρα μέχρι σήμερα 47 δισ. ευρώ, ένα ποσό που, όπως είπε, αναμένεται να ανέβει σημαντικά, καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας «σημαντικής», τελικής δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση.

Επίσης, ανέφερε ότι πέρα από το χρηματοδοτικό σκέλος, ο ESM εμπλέκεται και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Eurogroup: Έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα οι «19» της Ευρωζώνης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο