Κόσμος

Μεταναστευτικό: Ο Γιούνκερ συγκαλεί σύνοδο κορυφής

Μια λύση για το μεταναστευτικό αναζητά ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ, μέσω μιας μίνι συνόδου κορυφής.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ, συγκαλεί μίνι σύνοδο κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- προκειμένου να ληφθεί μια ευρωπαϊκή απόφαση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περιοδεύει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να αποσπάσει μια συναίνεση για το τελικό σχέδιο απόφασης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ιδέα των «πλατφορμών αποβίβασης» εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, προκειμένου να γίνεται γρήγορα η διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε τελευταία με την εκλογή της νέας ιταλικής κυβέρνησης και τις πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος Μέρκελ από τα δεξιά της προκειμένου να ασκήσει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, ενώ η περιπέτεια του πλοίου Aquarius έδειξε τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος που από το 2015 έχει διχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες.

Η Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε άμεσα ποιες χώρες θα λάβουν μέρος στη μίνι σύνοδο, αλλά σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας , της Ισπανίας και της Γερμανίας. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας επίσης «τουιτάρισε» ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει.

Η ίδια εφημερίδα έγραφε το Σαββατοκύριακο ότι η Μέρκελ πιέζει για ανεπίσημη συνάντηση των χωρών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τη μετανάστευση, προκειμένου να επιλύσει την αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών της Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος έχει δώσει στην καγκελάριο προθεσμία ως τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να βρει μια ευρωπαϊκή λύση, πριν ο ίδιος εφαρμόσει τη δική του μεταναστευτική πολιτική για επαναπροώθηση των μεταναστών που βρίσκονται στα γερμανικά σύνορα.

Στο πνεύμα της ευρωπαϊκής κινητοποίησης για την εξεύρεση λύσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε στους ευρωπαίους ηγέτες να δημιουργήσουν περιφερειακές «πλατφόρμες αποβίβασης» έξω από το έδαφος της ΕΕ, όπου οι αρχές θα μπορούν γρήγορα να ξεχωρίσουν τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη προστασίας από τους μετανάστες οι οποίοι θα επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους.

Όπως σχολιάζει σε άρθρο της η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico, η εν λόγω πρόταση είναι μια προσπάθεια να κατευναστεί η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ηγετών της ΕΕ από το 2015 και τώρα απειλεί να ανατρέψει τη γερμανική κυβέρνηση.

Η ιδέα της «πλατφόρμας αποβίβασης» η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) θα μπορούσε να λειτουργήσει πολιτικά ως γέφυρα μεταξύ των σκληρών ηγετών που ζητούν αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και αυτών που υπακούουν στους κανονισμούς του ΟΗΕ για την προστασία όσων έχουν ανάγκη.

Ωστόσο αυτή η ιδέα θα μπορούσε να γίνει πηγή κριτικής ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκεντρώνουν τα πολιτικά τους προβλήματα δημιουργώντας κέντρα γύρω από την ΕΕ γι αυτούς που θέλουν να εισέλθουν στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η αρχική ιδέα διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, πριν δύο χρόνια, πρόσφατα την ενέκρινε και ο Εμανουέλ Μακρόν ενώ ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Εντζο Μοαβέρο δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του θέλει να βάλει επίσημα την θέση αυτή στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που κομίζει ο Τουσκ, οι νέες τοποθεσίες θα δημιουργήσουν ένα πιο προβλέψιμο πλαίσιο γι αυτούς που ξεκινούν το θαλάσσιο ταξίδι και διασώζονται στ’ ανοιχτά. Τέτοιες πλατφόρμες μπορούν να παράσχουν γρήγορη διαδικασία διαχωρισμού μεταξύ των οικονομικών μεταναστών και αυτών που χρειάζονται διεθνή προστασία και να μειώσουν τα κίνητρα για τα επικίνδυνα ταξίδια, καταλήγει το σχέδιο απόφασης.

Το ίδιο σχέδιο ζητάει ενίσχυση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τον έλεγχο των συνόρων και περισσότερες ενέργειες για βελτίωση της λιβυκής ακτοφυλακής για να προλαμβάνονται οι αναχωρήσεις από τη Λιβύη.

Ο Τουσκ θα επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επισκέψεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ευρώπη ενόψει της συνόδου κορυφής. Πρώτα μεταβαίνει στη Στοκχόλμη και μετά στη Μαδρίτη όπου θα δει τον πρωθυπουργό Πέντρο Σάντζεθ.

Θα έχει επίσης σημαντικές συναντήσεις στην Ιταλία, με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Το σχέδιο απόφασης ωστόσο δεν φτάνει τόσο μακριά ώστε να αναφέρεται στον Κανονισμό του Δουβλίνου για το άσυλο, καθώς οι ηγέτες είναι διχασμένοι ως προς την ανανέωσή του.

Στη συνάντηση που είχαν πάντως ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς και ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησαν ισχυρότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και όπως είπαν «οι πολιτικοί ηγέτες και όχι οι λαθρέμποροι πρέπει να καθορίζουν τους κανόνες για το ποιος μπαίνει και βγαίνει στην ΕΕ». Ο Κουρτς ειδικότερα δήλωσε ότι αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αυτό θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης».

Ανοικτό παραμένει το ερώτημα πού θα εγκατασταθούν αυτές οι πλατφόρμες αποβίβασης, καθώς το Μαρόκο, η Αίγυπτος και η Τυνησία δεν έδειξαν ενθουσιασμό, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής, που γνώρισε τους τριγμούς της Αραβικής Ανοιξης.

Ειδικά για τη Λιβύη υπάρχει και πρόβλημα ασφάλειας, εξαιτίας της οποίας οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν πρεσβεία στη χώρα και είναι δύσκολο να δραστηριοποιηθούν περισσότερο η Υπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ αν δεν υπάρξουν πλήρεις εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Ν.Μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ραγδαία αύξηση των τζιχαντιστικών επιθέσεων στην Ευρώπη το 2017

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο