Ζόραν Ζάεφ και Γκιόργκι Ιβανόφ διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με φόντο τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες για το ονοματολογικό.
Ο πρόεδρος των Σκοπίων απάντησε στον πρωθυπουργό.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζάεφ χθες δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για αποπομπή του Ιβανόφ σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν υπογράψει τη συμφωνία.
Η απάντηση του Ιβανόφ
«Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του).
Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις», είπε ο Ιβανόφ.
Ο Ζάεφ είπε χθες ότι είναι δυνατόν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επιδιώξει την αποπομπή του Γκιόργκι Ιβανόφ.
Αυτό θα γίνει αν δεν υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα (το φθινόπωρο).
«Οι πολίτες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν εάν θέλουν αλλαγή ονόματος. Αν στο δημοψήφισμα η συμφωνία γίνει αποδεκτή, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τη γνώμη τους», δήλωσε ο Ζάεφ.
Τι άλλο είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στη συνέντευξή του
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη συμφωνία «έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο.
Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα.
Επιτέλους μπορούμε να βγούμε στην επιφάνεια και να είμαστε μια φυσιολογική χώρα, οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν για τις προοπτικές εδώ στη “Μακεδονία”.
Μπορούμε να παρέχουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των μελλοντικών γενεών.
Πιστεύω σ’ αυτή τη συμφωνία, γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, πονά και αγγίζει την ψυχή γιατί θα έχουμε συνταγματική αλλαγή του ονόματος και μου είναι ξεκάθαρο αυτό.
Σε τελική ανάλυση είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν “μακεδονικό” λαό, μια “μακεδονική” γλώσσα.
Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζάεφ: Θα διώξουμε τον Ιβανόφ εάν δεν υπογράψει τη συμφωνία