Γυναίκα

Βαλεντίνα Τερέσκοβα: Η πρώτη γυναίκα στο Διάστημα

Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα έκοψε το νήμα στο Διάστημα για όλες τις γυναίκες.

Η Βαλεντίνα Βλαντιμίροβνα Τερέσκοβα (Valentina Vladimirovna Tereshkova), η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1937 σ’ ένα μικρό ρωσικό χωριό, το Μασλενίκοβο.

Αφού τελείωσε το σχολείο, έπιασε δουλειά ως εργάτρια σε εργοστάσιο και στη συνέχεια σπούδασε μηχανικός.

Παράλληλα, έλαβε εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή σε τοπική αερολέσχη και το 1962 επιλέχτηκε μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων, ως μία από τις πέντε πρώτες γυναίκες του διαστημικού προγράμματος.

Ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Σεργκέι Κορολιόφ, την επέλεξε προσωπικά.

Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα επιλέχθηκε ανάμεσα σε πέντε υποψήφιες για να πιλοτάρει το διαστημικό σκάφος «Βοστόκ 6» (Ορίζων 6) στο διάστημα.

Σκοπός της αποστολής ήταν να μελετηθεί η λειτουργία του γυναικείου σώματος στο διάστημα.

Το «Βοστόκ 6», σύμφωνα με το sansimera, με μοναδική επιβάτιδα την Τερέσκοβα, εκτοξεύτηκε το πρωί της 16ης Ιουνίου 1963 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν.

Η νεαρή κοπέλα, παρά την προφανή απειρία της, έφερε σε πέρας την αποστολή. Δεν ήταν, όμως, λίγες οι φορές στη διήμερη πτήση της στο διάστημα, που αντιμετώπισε στομαχικά προβλήματα και ναυτία.

Ο Γλάρος της ΕΣΣΔ

Η Τερέσκοβα (ή Τσάικα όπως ήταν το όνομα κλήσης της- δηλ. γλάρος) παρέμεινε στο διάστημα για 2 ημέρες, 23 ώρες και 12 λεπτά, συμπληρώνοντας 48 περιστροφές γύρω από τη Γη και 12 εκ. χιλιόμετρα στο διάστημα.

Τα λόγια της έμειναν στη μνήμη του κοινού που την παρακολουθούσε: «Εδώ Γλάρος, είμαι καλά και χαρούμενη. Βλέπω τον ορίζοντα. Μια ωχρή μπλε λωρίδα. Είναι η Γη. Πόσο ωραία είναι!».

Συνολικά, η Τερέσκοβα με το «Βοστόκ 6» πραγματοποίησε 48 περιφορές γύρω από τη Γη και μετά από 2 ημέρες, 22 ώρες και 50 λεπτά στο διάστημα, προσγειώθηκε με επιτυχία στις 19 Ιουνίου, σε μία περιοχή κοντά στο Μπαϊκονούρ.

Η προσγείωση έγινε με τον τρόπο, που η Τερέσκοβα ήξερε καλύτερα, με αλεξίπτωτο, αφού λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αποχωριστεί το διαστημικό σκάφος.

Πάντως, δεν απέφυγε ένα μώλωπα στη μύτη, κατά τη στιγμή που προσπαθούσε να απελευθερωθεί από τα σχοινιά του αλεξιπτώτου.

Ανάμεσα στις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην επιστήμη η αποστολή της, ήταν και οι φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αποτέλεσαν βασική πηγή πληροφόρησης για τη μελέτη των στρωμάτων αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του καιρού.

Η Τερέσκοβα, μετά την αποστολή του «Βοστόκ 6» δεν ξαναπέταξε στο διάστημα.

Αφιερώθηκε στην οικογένειά της, τις σπουδές στην αεροδιαστημική μηχανολογία και την πολιτική.

Λόγω της διάκρισής της, προωθήθηκε σε αρκετές πολιτικές θέσεις.

Από το 1966 έως το 1974 διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Σοβιέτ, από το 1974 έως το 1989 μέλος του πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ.

Από το 1969 έως το 1991 υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος.

Το 1997 αποσύρθηκε από τη διαστημική υπηρεσία, κατόπιν προεδρικής εντολής.

Παρότι, αρχικά, υπήρχαν σχέδια για περισσότερες γυναικείες διαστημικές πτήσεις, χρειάστηκαν 19 ολόκληρα χρόνια για να επαναληφθεί μία ανάλογη.

Έγινε από μία ακόμη Σοβιετική κοσμοναύτιδα, τη Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, μέλους του διαστημοπλοίου «Σαλιούτ Τ-7» (10 Δεκεμβρίου 1982).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 16ης Ιουνίου