Μία σπάνια επιστημονική ανακάλυψη από Κινέζους και Αμερικανούς επιστήμονες. Εντόπισαν μικροσκοπικούς βάτραχους παγιδευμένους μέσα σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών.
Οι βάτραχοι ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων, ανακαλύφθηκαν στη βόρεια Μιανμάρ.
Η επιστημονική ανακάλυψη έφερε στο φως τα αρχαιότερα απολιθώματα βατράχων μέσα σε κεχριμπάρι που έχουν ποτέ βρεθεί.
Τα τέσσερα απολιθώματα, παρά το μικρό μέγεθός τους (περίπου δύο εκατοστά το καθένα), αποτελούν ένα σπάνιο «παράθυρο» σε ένα χαμένο κόσμο.
Για ένα «εύρημα-θαύμα» έκανε λόγο η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντα Σινγκ του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών της Κίνας, στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη δείχνει ότι οι βάτραχοι ζούσαν σε τροπικά δάση την εποχή προτού εξαφανισθούν οι δεινόσαυροι.
Οι βάτραχοι εγκλωβίστηκαν στο κολλώδες ρετσίνι κάποιου δέντρου.
Οι βάτραχοι έχουν μια μακρά εξελικτική ιστορία τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ετών στη Γη.
Το συγκεκριμένο προϊστορικό είδος, που ονομάσθηκε Electrorana limoa, εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τους σημερινούς βατράχους.
Η ανακάλυψη βατράχων μέσα σε κεχριμπάρι είναι πολύ σπάνια. Οι προηγούμενοι που είχαν βρεθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία και στο Μεξικό, είχαν ηλικία μόνο 40 και 25 εκατομμυρίων ετών αντίστοιχα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σημαντική ανακάλυψη: Έλληνας ερευνητής αποκωδικοποίησε τα νευρικά σήματα του ανοσοποιητικού προς τον εγκέφαλο