Mε μέτρα σταδιακής οικονομικής ανακούφισης και χωρίς νέες επιβαρύνσεις των πολιτών και των ασθενών, έκλεισαν οι μνημονιακές εκκρεμοτήτων στην Υγεία, όπως ανέφερε στη Βουλή στην ομιλία του για το σχετικό νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας Α.Ξανθός.
Μάλιστα, ο κ. Ξανθός ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως η μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών κατά 40 εκατ.. ευρώ όταν παίρνουν γενόσημα φάρμακα και η κατάργηση της προπληρωμής από τους πολίτες για την αγορά γυαλιών οράσεως και για υπηρεσίες ειδικής αγωγής των παιδιών τους.
«Με τον τρόπο αυτό, δαπάνες περίπου 130 εκατ. ευρώ το χρόνο θα αντικατασταθούν με voucher αντίστοιχης αξίας και δεν θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά» τόνισε.
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι μετά «την οριστική και αδιαμφισβήτητη έξοδο από το 3ο και τελευταίο Μνημόνιο, είναι προφανές ότι η λιτότητα δεν εξαλείφεται αλλά υποχωρεί σημαντικά. Και ενώ διατηρείται ο μηχανισμός των 3 κλειστών προϋπολογισμών που αφορούν την εξωνοσοκομειακή-νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και λοιπές παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ, αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2022 τα αριθμητικά όρια τους με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, και ενισχύεται το ΕΣΥ με επιπλέον 195 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στη δημόσια περίθαλψη να καλύψει με επάρκεια περισσότερες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών».
Όπως είπε συνολικά, την τετραετία 2019-2022 προβλέπεται ενίσχυση του ορίου δαπανών του δημόσιου συστήματος υγείας με περίπου 450 εκατ. ευρώ για κάλυψη λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων-κέντρων υγείας και για αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους μέσω του ΕΟΠΥΥ.
«Αν συνυπολογίσουμε την πολύ σημαντική ενίσχυση ύψους 650 εκ. ευρώ που προηγήθηκε στο πλαίσιο του τρέχοντος ΜΠΔΣ 2015-2018, έχουμε αθροιστικά μια πολύ ζωτικής σημασίας «αιμοδότηση» 1,1 δισ. ευρώ στη δημόσια περίθαλψη. Αυτή η «αιμοδότηση» διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων δομών, βελτιώνει την αγοραστική δύναμη του ΕΟΠΥΥ και αποτελεί μια σοβαρή επένδυση στην αξιοπιστία του ΕΣΥ, στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων και στην υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας», επισήμανε ο Α.Ξανθός.
Αναφερόμενος στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας μέσω ενός αναβαθμισμένου και «ηθικοποιημένου» δημόσιου συστήματος υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), την πρόληψη και την αγωγή υγείας.
Ο Α. Ξανθός απαρίθμισε τα βασικά προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που είναι επιπλέον βήματα ανάπτυξης του νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΤΟΜΥ, οικογενειακοί γιατροί, εγγραφή πληθυσμού σε οικογενειακούς γιατρούς , σύστημα παραπομπών), επιπλέον 20 θεραπευτικά πρωτόκολλα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, λειτουργία της Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας ( ΕΚΑΠΥ), τρόπος επιλογής ΔΣ, επιχειρησιακό σχέδιο, μέτρα για την αυξημένη διείσδυση γενοσήμων φαρμάκων, ρυθμίσεις του ΕΟΠΥΥ για τον εκσυγχρονισμό και τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των παροχών υγείας και επέκταση για 4 χρόνια (μέχρι το 2022) του μηχανισμού των κλειστών προϋπολογισμών και των αυτόματων επιστροφών (claw back) για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις λοιπές παροχές ασθένειας του ΕΟΠΥΥ.
«Τα προαπαιτούμενα αυτά και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, είναι συμβατά με το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, στο βαθμό που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς να υπάρξει ευελιξία και σταδιακή υλοποίηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων όπως στην ΠΦΥ, στη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους (οπτικοί, ειδικοί θεραπευτές), στην προώθηση αποδεκτών στόχων όπως η αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων μέσω οικονομικών κινήτρων για τον πολίτη, καθώς και αναπροσαρμογή των ορίων του 2018 στους κλειστούς προϋπολογισμούς. Έτσι η εγγραφή στους οικογενειακούς γιατρούς και το σύστημα παραπομπών στην ΠΦΥ, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2019, η αποζημίωση των παρόχων για οπτικά και υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής θα γίνεται μέσω voucher που θα χορηγείται στους πολίτες, ανακουφίζοντας τους έτσι από την προπληρωμή και την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση και διασφαλίζοντας την ελεύθερη επιλογή τους. Η αύξηση του όγκου των γενοσήμων θα προωθηθεί μεσω του σημαντικού οικονομικού κινήτρου της εξίσωσης λιανικής-ασφαλιστικής τιμής για τα γενόσημα και της κατάργησης της συμμετοχής του 10% όταν ο ασθενής επιλέγει γενόσημο. Τέλος, για το κρίσιμο ζήτημα των δημοσιονομικών ορίων των κλειστών προϋπολογισμών, συμφωνήθηκε η σταδιακή αναμόρφωση των ορίων του 2018 για μια 4ετία, με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.