Υγεία

Έρευνα: Η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει την μνήμη

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το ηλιακό φως επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας διαπίστωσαν ότι η μέτρια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη, προωθώντας μια νέα γλουταμινική βιο-συνθετική οδό στον εγκέφαλο.

Διαπίστωσαν επίσης ότι το ηλιακό φως επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Η μέτρια έκθεση μπορεί να βοηθήσει στην αναπτέρωση του ηθικού και να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός μεταξύ ηλιοφάνειας και νευρικού συστήματος παραμένει ασαφής.

Συνδυάζοντας ερευνητικές μεθόδους στην κυτταρική βιολογία και τη νευροεπιστήμη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση στον ήλιο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το περιεχόμενο μιας χημικής ουσίας, που ονομάζεται UCA, στο αίμα των ζώων. Το UCA εισέρχεται σε νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και μετασχηματίζεται σε γλουταμινικό οξύ από μια σειρά βιο-μεταβολικών ενζύμων. Το γλουταμινικό οξύ απελευθερώνεται στις νευρικές απολήξεις του κινητικού φλοιού και του ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση.

Η έρευνα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατανόηση του μηχανισμού λειτουργίας του εγκεφάλου και της παθογένεσης σχετικών ασθενειών. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cell.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Επιστήμονες συλλέγουν DNA φαλαινοκαρχαρία – Tι σκοπό έχουν