Μπορεί η διεθνής κοινότητα στο σύνολο της να αποτιμά θετικά τις εξελίξεις για το Σκοπιανό, στο εσωτερικό της χώρας όμως οι αντιδράσεις είναι πολλές.
Φουντώνουν τα σενάρια για πρόταση μομφής μετά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό
Τις τελευταίες ώρες φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διερευνά επιπρόσθετες κοινοβουλευτικές κινήσεις προκειμένου να αναδείξει τις ανυπέρβλητες πολιτικά αντιθέσεις των κυβερνητικών εταίρων στο «Σκοπιανό».
Η ΝΔ κάνει λόγο για «κακή συμφωνία» στο Σκοπιανό και θέτει ζήτημα έλλειψης πολιτικής νομιμοποίησης του κ. Τσίπρα λόγω της διαφωνίας Καμμένου.
Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε τη συμφωνία «βαθιά προβληματική».
Ανέφερε ότι “είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού Λαού, διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, που είναι μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει τεθεί ξεκάθαρα ενάντια σε αυτή τη συμφωνία”.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία.
Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργεί μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει».
Ο επικεφαλής της ΝΔ κάλεσε τον κ. Παυλόπουλο να παρέμβει, ώστε η συμφωνία να έρθει το συντομότερο στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση, «ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της».
«Είναι το ελάχιστο, το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας.
Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή.
Πότε θα γίνει η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών
Την ίδια, το Μέγαρο Μαξίμου, η Βουλή και τα κομματικά επιτελεία αναζητούν την ημέρα που θα διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Τη συζήτηση αυτή έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.
Με τα έως τώρα δεδομένα η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Παρασκευή.
Τι θα γίνει αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής
Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει την πρόταση μομφής αύριο, τότε σταματούν αυτομάτως η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και η ψήφισή του.
Τότε ξεκινά η διαδικασία της συζήτησης πρότασης μομφής, η οποία μπορεί να διαρκέσει το περισσότερο τρεις ημέρες.
Πολλοί ωστόσο αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο γιατί αν δεν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο η Ελλάδα δεν θα πάρει την υποδόση του 1 δις ευρώ.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η ΝΔ θα κατηγορηθεί γι’αυτή την εξέλιξη.
Το δεύτερο σενάριο είναι η πρόταση μομφής να κατατεθεί την Παρασκευή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για το Σκοπιανό