Πολιτική

Σκοπιανό: Οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας και οι αντιδράσεις

Έκλεισε η συμφωνία για το Σκοπιανό, ωστόσο έφερε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και κραδασμούς στο εσωτερικό των κομμάτων.

Σε οριστική συμφωνία για το Σκοπιανό κατέληξαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» να αποτελεί πλέον το νέο όνομα της γειτονικής χώρας.

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για το Σκοπιανό

Η αντιπαράθεση ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία στην Βουλή θα έρθει προς ψήφιση στα τέλη του 2018, θα χτυπήσει «κόκκινο».

Ειδικά μέχρι την Παρασκευή που ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έχουμε μία καλή συμφωνία, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος μίλησε και με τους πολιτικούς αρχηγούς στο τηλέφωνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολόγησε τη σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία, χαρακτηρίζοντάς την μονόδρομο.

Αυτά που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για τη συμφωνία είναι ότι η γειτονική χώρα θα ονομάζεται για κάθε χρήση (erga omnes) Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας («Severna Makedonja»).

Όταν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος αυτό θα γίνει η συνταγματική ονομασία. Με την αναθεώρηση θα απαλειφθούν και κάποιες αναφορές, οι οποίες θεωρήθηκαν από την ελληνική πλευρά ως αλυτρωτικές.

Η ιθαγένεια/υπηκοότητα δεν θα είναι βορειομακεδονική.

Το όνομα της ιθαγένειας είναι παράγωγο της κρατικής ονομασίας.

Θα είναι «Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia».

Δηλαδή, οι πολίτες του γειτονικού κράτους θα ονομάζονται με τη σφραγίδα και της Ελλάδας «Μακεδόνες».

Έτσι θα αναφέρονται και στα διαβατήρια. Με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζεται και «μακεδονική» εθνότητα, παρότι η κυβέρνηση το αρνείται.

Δεν αρνείται, όμως, ότι αναγνώρισε τη γλώσσα των γειτόνων σαν «μακεδονική». Απλώς, διευκρινίζεται ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Αλέξης Τσίπρας: Η Συμφωνία στο Σκοπιανό αποτελεί μεγάλη διπλωματική νίκη

Τη βαθιά πεποίθησή του ότι η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ “αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία”, διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωσή του προς τους Έλληνες πολίτες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στους όρους της Συμφωνίας, εξηγώντας και υπογραμμίζοντας πως με αυτήν “μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό”.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση “υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια”.

Αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα σχετικά με την υπογραφή – κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.

Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι και οι δύο προσκλήσεις που θα υποστηρίξει η Ελλάδα (αφενός για την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ και, αφετέρου, για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ) θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης εκ μέρους της γείτονος, που κατοχυρώνει την χρήση του ονόματος έναντι όλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε τη σημασία που ενέχει για τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας η εξέλιξη της επίτευξης Συμφωνίας, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια.

Τόνισε ειδικότερα πως “πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας”, καθώς “κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον”.

Σε αυτό το σημείο σημείωσε πως “με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθειά πληγωμένη περιοχή”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος και τόνισε πως “πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εσωτερικούς υπολογισμούς, σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι:

Όχι μόνο για την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά που με τη Συμφωνία κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών. Μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη”.

Ζόραν Ζάεφ: Επιτεύχθηκε «ιστορική λύση» με την Ελλάδα για το ονοματολογικό

Ο πρωθυπουργός της πΔΓΜ Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της χώρας του, το οποίο θα είναι “Σέβερνα Μακεντόνια” (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του Ρόιτερ, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την “μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα”.

Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα από τα Σκόπια πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκοπιανό: Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για το Βόρεια Μακεδονία – Τα κέρδη που βλέπει η κυβέρνηση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο